A-
A+

Husköpare får prisavdrag för fel om boarea

Högsta domstolen slår fast att husköpare får prisavdrag då boarean inte stämde med uppgifterna i kontraktet. Arkivbild.
Högsta domstolen slår fast att husköpare får prisavdrag då boarean inte stämde med uppgifterna i kontraktet. Arkivbild.
BostadTT

Ett par krävde prisavdrag när boytan i deras nya hus visade sig vara mindre än i kontraktet. Nu slår Högsta domstolen fast att entreprenören ska betala 900 000 kronor till köparna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det var 2015 som makarna köpte en bostad genom småhusentreprenad i Stockholmsområdet. Priset uppgick till totalt 10 miljoner kronor.

Vid en mätning ungefär ett år efter inflyttning visade det sig att uppgifterna om husets storlek i kontraktet var felaktiga. I stället för en boarea på 224 kvadratmeter plus biarea, handlade det om en boarea på 161 kvadratmeter och en biarea på 63 kvadratmeter.

Makarna krävde då prisavdrag från entreprenören. Tvisten togs upp i tingsrätten, som ansåg att felet reklamerats för sent. Hovrätten gav dock paret rätt och fallet överklagades slutligen till Högsta domstolen, som nu slår fast att köparna ska få ett prisavdrag på 900 000 kronor.

HD konstaterar att det är konsumentens faktiska kunskap om felet som är avgörande för när fristen på två månader för reklamation börjar löpa. Det har ingen betydelse om felet borde ha upptäckts tidigare. Entreprenören har heller inte kunnat bevisa att makarna känt till felet före mätningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss