-
+

HV71 om krissatsningen: "Jättehotfullt"

HV-depp efter en ny förlust i Luleå nyligen. Nu tar Jönköpingsklubben ur sparkapitalet för att satsa sig ur den sportsliga krisen. Arkivbild.
HV-depp efter en ny förlust i Luleå nyligen. Nu tar Jönköpingsklubben ur sparkapitalet för att satsa sig ur den sportsliga krisen. Arkivbild.
IshockeyTT

HV71 tar ur sitt sparkapital för att satsa sig ur krisen.

Klubbdirektören Agne Bengtsson befarar en förlust på 10-20 miljoner kronor denna säsong – men en SHL-degradering skulle kosta ännu mer.

Det är jättehotfullt och det är därför vi vidtar åtgärder, säger han.

Annons

Annons

Jönköpingsklubben, som tagit fyra SM-guld på 2000-talet, smackade in tre nyförvärv under en och samma dag i går.

Finländska landslagsanfallarna Arttu Ilomäki värvades in från konkurrenten Luleå och Miska Siikonen från Jyp Jyväskylä samt kanadensiske backen Jordan Murray från KHL-laget Dinamo Riga.

Allt för att lyfta från hotfulla kvaltrakter i SHL-tabellen.

Tidigare har klubben också värvat in amerikanske backen Matt Donovan och sparkat tränaren Nicklas Rahm som var inne på första året av ett tvåårskontrakt. Han ersattes av nygamle tränaren Stephan Lundh.

"Trassligt tillfälle"

TT: Hur har ni råd?

Sedan jag började 2015 har vi sagt att vi måste hantera varje säsong för att skapa ett överskott för att samla i ladorna för att ha vid ett trassligt tillfälle. Och nu är det ju ett sånt tillfälle, säger Bengtsson.

HV71 hade inför denna säsong ett eget kapital på 56,3 miljoner kronor.

Samtidigt rasar en pandemi och klubbarna har ögonen på sig att inte hantera statliga bidrag oansvarigt.

För det första har vi tappat spelare på vägen, så det är inte bara nya tillskott. Det har försvunnit planerade kostnader. Sedan är ju den verksamheten som i vilket bolag som helst. I en fabrik där maskinen går sönder så måste man laga eller skaffa en ny. Så det är ingen skillnad, de har också fått statligt stöd, säger Agne Bengtsson.

Annons

Annons

Kraftigt underskott

HV71 gjorde inför säsongen en prognos på hiskeliga 19,1 miljoner kronor i förlust baserat på att spela inför halva arenan med publik.

Trots spel inför tomma läktare har prognosen inte blivit sämre.

Vi har ju kunnat ta del av statliga bidrag genom Riksidrottsförbundet och det har vägt upp en del och så har vi gjort korttidspermitteringar. Beroende på hur det ser ut framåt så kommer vi att ha ett kraftigt underskott den här säsongen, någonstans mellan 10 och 20 miljoner. Men jag vet inte exakt. Det har också att göra med hur våra partners och säsongskortsinnehavare gör som har köpt tjänster av oss där vi inte kunnat leverera allt, säger han.

En degradering skulle innebära tapp på runt 35 miljoner kronor bara i förlorade tv-pengar.

Ja, det är ju minst det. Sedan får man nog räkna med att man kommer att ha mindre publik och kanske lite sämre partnerintäkter. Intresset minskar lite. Det skulle bli mycket ansträngt, absolut, säger Agne Bengtsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss