A-
A+

Hyllar elvapen i insats mot man med slaktkniv

Här demonstrerar polisen ett elchockvapen inför försöksverksamheten som inleddes för två år sedan. Arkivbild.
Här demonstrerar polisen ett elchockvapen inför försöksverksamheten som inleddes för två år sedan. Arkivbild.
BrottTT

Polisen tackar sina elchockvapen för att gripandet av en påverkad man med en stor slaktkniv i ena handen slutade utan att någon skadades.

Annons

Annons

Det blev ett bra ingripande med så kallade "tasers", eller elchockvapen. Hade vi varit någon annanstans i region Väst där vi inte har det här elchockvapnet hade det kanske slutat ännu värre för den här personen, säger regionens presstalesperson Christer Fuxborg till TT.

Det var vid lunchtid som polisen i Borås larmades om mannen som hade "en större slaktkniv" i handen.

Vägrade lyda

En polispatrull med dragna vapen försökte förmå mannen att lägga sig och kasta kniven ifrån sig. Men mannen vägrade trots fyra uppmaningar. Poliserna använde då elchockvapen mot mannen och fick omkull honom, varpå han kunde gripas.

Poliserna fick ingen kontakt med mannen som verkade påverkad, säger Fuxborg.

Mannen behövde inte sjukhusvård och är förd till polisstationen för förhör. Han är i nuläget misstänkt för brott mot knivlagen.

Sedan får vi se hur kollegorna uppfattade situationen. Det kan tillkomma någon form av hot mot tjänsteman, beroende på om han har gjort något utfall, säger Fuxborg.

Annons

Annons

Ett försök

Han berättar att användandet av elchockvapen är en försöksverksamhet som påbörjades 1 januari 2018 och sedan skulle pågå i två år. Därefter har det gjorts utvärderingar.

Det har fortfarande inte kommit något besked om kollegorna där ute ska få ha elchockvapen eller inte. Men allting är väldigt positivt och allting pekar på att man gärna vill ha dem. Det underlättar när kollegor ingriper i just sådana här fall. Personen som träffas får en chock och blir lite paralyserad. Då får vi liten stund på oss att agera utan att den här personen gör någon form av motstånd, säger Fuxborg.

TT: Får man inga fysiska skador när man träffas av ett elchockvapen?

Det beror på om man trillar illa. Man tar emot det här på väldigt olika sätt. En del blir ju väldigt chockade och en del kanske inte alls känner lika mycket av det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!