A-
A+

Hyllar succévärvningen: "Finns en nivå till"

Malmö FF:S Veljko Birmancevic jublar efter sitt mål mot Ludogorets i onsdagskvällens playoff-möte till Champions League. Serben har nu gjort nio mål för MFF i Europa och i allsvenskan.
Malmö FF:S Veljko Birmancevic jublar efter sitt mål mot Ludogorets i onsdagskvällens playoff-möte till Champions League. Serben har nu gjort nio mål för MFF i Europa och i allsvenskan.
FotbollTT

Han kämpar med språket vid sidan av – på fotbollsplanen behärskar han det redan.

Serben Veljko Birmancevic gör succé i Champions League-jagande Malmö FF.

Det finns en nivå till i honom, säger tränaren Jon Dahl Tomasson.

Annons

Annons

Malmö FF-anfallaren Antonio Colak, som är på lån säsongen ut från grekiska Paok, har hyllats för sin framfart med sina åtta allsvenska mål (delad skytteligaledning) och fem fullträffar i Champions League-kvalet

Han är dock inte ensam om att vara en succévärvning för den skånska klubben den här säsongen.

"En fantastisk spelare"

Serben Veljko Birmancevic har varvat upp rejält under sommaren och visade under onsdagskvällen vägen med sitt 1–0 när MFF övertygande slog bulgariska Ludogorets med 2–0 på hemmaplan i det första mötet av två i playoff – det sista kvalsteget – till Champions League.

Han har en väldigt bra kvalité som varje klubb, tränare och lag vill ha och det är mål. Att göra mål och skapa något på egen hand, och det kan han göra, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.

I dubbelmötet med skotska Rangers i den förra kvalomgången blev det ett mål och två framspelningar för den 23-årige serben, som nu har gjort tre mål totalt för MFF i Europa. I allsvenskan har det blivit sex mål och en assist på 13 matcher, varav 8 från start.

Efter insatsen mot Ludogorets fick Jon Dahl Tomasson frågan om det finns en nivå till i Birmancevic spelmässigt.

Ja, det finns en nivå till i honom. Det är en fantastisk spelare, som hade lite svårigheter i början. Men det är inte ovanligt. Man kommer till ett nytt land, en annan kultur och man gör saker på ett annat sätt. Även på fotbollsplanen. Han anpassar sig till det sakta men säkert och laget hjälper honom med det.

Annons

Annons

Får lektioner i engelska

Birmancevic kunde inte prata någon engelska när han anslöt till MFF i mars, men har sedan dess fått lektioner i språket av Boris Bjelkanovic, som är en av klubbens ungdomstränare.

Hans engelska blir bättre också efter lektioner med Boris. Det är viktigt, säger Dahl Tomasson.

Hans mål mot Ludogorets kom till på en läcker hörnvariant där Birmancevic först befann sig djupt nere i straffområdet innan han föll bakåt och placerade in ledningsmålet från en position strax utanför straffområdet.

Vi tränade på samma variant för två veckor sedan inför en annan match, men vi var inte så lyckosamma då. Nu kände vi att vi hade chans att testa den igen och det gick väldigt bra. Jag är glad över att vara på rätt ställe i rätt tid och att jag lyckades göra mål, säger Birmancevic.

Lagkamraten Oscar Lewicki hyllar 23-årigen.

Han har något som du inte är van vid att se i svensk fotboll. Han är väldigt atletisk, springer mycket och är snabb. Han är fantastisk en mot en och kan avgöra matcher på egen hand, säger Lewicki.

Ödmjuk huvudperson

Huvudpersonen själv är ödmjuk efter alla lovord.

Det var en fantastisk insats från laget. Vi leder med 2–0, men det är bara första halvlek, säger Veljko Birmancevic.

Närmast väntar Degerfors hemma på lördag i allsvenskan för Malmö, som är tre poäng efter serieledande Djurgården. Returen mot Ludogorets i playoff till Champions League spelas i bulgariska Razgrad på tisdag nästa vecka.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!