A-
A+

Hyllas av spelare och ledare – "fantastisk"

Daniel Ekvall. Arkivbild.
Daniel Ekvall. Arkivbild.
FotbollTT

Daniel Ekvall hyllas av spelare och ledare i landslaget.

I gruppsamtal och på individnivå hjälper han spelarna att må bra och prestera.

Hela truppen ska känna att man är med och bidrar, säger landslagets idrottspsykologiske rådgivare.

Annons

Annons

Daniel Ekvall är inte direkt den i det blågula ledarteamet som befinner sig mest i rampljuset. Men hans namn har dykt upp en hel del de senaste dagarna.

Bland annat genom målvakten Robin Olsen och assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren.

Han är otroligt viktig. Jag pratar för mig själv och jag har använt Ekvall vid flera tillfällen. Många av de andra har det också. Att bara ha någon att bolla med. Komma med idéer, det gör mycket, ta en kaffe och snacka av sig.
Han är en fantastisk person som alla spelare och ledare kan prata med. Ett jättestöd, säger Peter Wettergren.

Är roligt

Daniel Ekvall är idrottspsykologisk rådgivare i landslaget och IFK Norrköping, något han även var under Jannes Anderssons tid i det allsvenska laget.

Han är smickrad av berömmet, men han vill inte framhäva sig själv helt och hållet.

Det är klart att det är roligt att det verkar uppskattas av spelare och ledare. Sen är det i nära samarbete med övriga ledare. Det är svårt att själv jobba med skapande av bra stämning, det gäller att alla är med och bidrar, säger han.

I det svenska landslaget pratas det ofta om sammanhållningen i laget och att alla strävar åt samma håll. En stor roll i det har Daniel Ekvall som jobbar både med individuella samtal och gruppsamtal.

Bland annat hade landslaget ett större gruppsamtal under lördagskvällen där man gemensamt utvärderade gruppspelet och blickade fram mot slutspelet.

Vi hade en i Stockholm tidigare där spelarna själva fick diskutera vad som blir viktigt att vi gör tillsammans för att prestera bra under EM och få alla att trivas. Nu stänger vi gruppspelet lite och pratar om vad som blir viktigt för att prestera bra i ett slutspel. Det är både att utvärdera det som har varit och prata om nästa fas, säger Ekvall.

Annons

Annons

Får med alla

Sverige har en 26 man stor trupp och det är viktigt att få alla i laget att känna att man är en del av det – även fast man inte spelar.

Hela truppen ska känna att man är med och bidrar även fast man till exempel inte har någon speltid, vilket kan vara jobbigt. Sannolikt är det så att i framtiden kommer alla att känna stolthet att man har varit med på resan, oavsett hur det går för en, säger han.

På tisdag möter Sverige Ukraina i åttondelsfinalen. Den första av vad man hoppas bli flera utslagsmatcher i EM. Inför varje matchdag presenterar Ekvall en mental matchplan som oftast bygger på vad spelarna kommer fram till under gruppsamtalen gällande vad som blir viktigt att göra i den specifika matchen.

Men Ekvall agerar också en hel del bollplank på individnivå.

Det är vissa som vill stämma av nu efter gruppspelet. Att på individnivå utvärdera gruppspelet och prata om vad som blir viktigt i slutspelet, säger han.

Kan prata om annat

TT: Utöver att prestera på planen – är det även privata saker som tas upp med dig?

Ja, det kan det vara. Det kan tas upp mående och trivsel även privat. Nu har det främst handlat om prestationerna på planen och att spela så bra som möjligt. Men möjligheten finns att prata om annat också och det hoppas och tror jag att alla känner, säger han.

TT: Janne Andersson pratade inför turneringen om att ha världens bästa sammanhållning – har ni det?

Hehe, det är väl svårt att jämföra det. Men jag tycker att när man ser matcherna och prestationerna så ser man att det är ett lag som jobbar hårt för varandra och som löper den extra metern för lagkompisen. Diskussionen i omklädningsrummet hur man kan spela bra tillsammans både före match och i halvtid, det snackas jättebra konstruktivt som grupp. När man ser sådana saker är det en bra sammanhållning, säger Ekvall.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!