A-
A+

Hyllningen: "Ingen som skjuter som hon"

Fridolina Rolfö under en träning i Dublin inför VM-kvalet.
Fridolina Rolfö under en träning i Dublin inför VM-kvalet.
FotbollDublin, TT:s utsände

Sverige tappar massor utan skadade Kosovare Asllani. Men det skapar utrymme för annat.

Som en av världens vassaste vänsterfötter: Fridolina Rolfös.

Det finns ingen som skjuter som hon, säger förbundskapten Peter Gerhardsson inför VM-kvalet mot Irland.

Annons

Annons

Det är ingen vågad gissning att det blir Barcelonas Fridolina Rolfö som tar platsen mellan mittfältet och anfallet i torsdagens VM-kvalmatch borta mot Dublin på. Och hon spelar mer än gärna som släpande forward, den roll som skadade Kosovare Asllani vanligtvis lägger beslag på.

Det är heller ingen stor omställning mot att spela till vänster i tremannaanfallet, där hon brukar hålla till.

Jag tycker att det är en rolig roll, jag gillar att spela där och det är egentligen inte jättestor skillnad mot när jag spelar till vänster. Där blir man ändå lite indragen i den här rollen, säger Rolfö.
Men jag gillar att man är centralt, man kan bli delaktig på båda sidorna och bli mer involverad i spelet.

"Avslut i världsklass"

Att få in Barcelonastjärnan mer i planen har stora fördelar, säger förbundskapten Peter Gerhardsson. Framför allt ger det ibland bättre utrymme och vinklar för Fridolina Rolfös vassaste vapen: hennes fruktade vänsterfot.

Hennes avslut är i världsklass. Det är ingen som skjuter som hon. Så får man de lägena så är det klart att det ibland är bättre att hon kan komma från höger, med vänsterfoten, säger Gerhardsson.

Rolfö har många gånger visat varför det som motståndare är en dålig idé att ge henne fria ytor strax utanför straffområdet. Men möjligheten att skicka iväg ett distansskott mot bortre krysset är bara en av flera positiva aspekter med att spela 27-åringen som "tia", säger Gerhardsson.

Det är kanske framför allt det, den kraften att kunna avsluta. Hennes skott är i världsklass. Men också om vi kommer till inspel, det är en bra huvudspelare, en bra målskytt. I en centralare position finns det också de möjligheterna.

Annons

Annons

Eriksson vikarierar

Det är inte bara Kosovare Asllani som saknas av de svenska nyckelspelarna. Lagkaptenen Caroline Seger, också skadad, lämnar ytterligare ett hål på det centrala mittfältet.

Vi får se hur det påverkar oss. Det är viktiga spelare, men samtidigt har vi en väldigt stark trupp, säger Fridolina Rolfö.
Vi har spelare som är på hög nivå som kan komma in och göra ett väldigt bra jobb. Så jag är inte orolig att det inte kommer gå utan dem. Men självklart är de saknade.

Backen Magdalena Eriksson vikarierar som lagkapten i Segers frånvaro. Hon är också övertygad om att de yngre, mindre rutinerade spelarna kan ersätta mittfältsveteranerna på ett fullgott sätt.

Rent fotbollsmässigt är det två otroligt skickliga spelare. Givetvis är det ett tapp, men vi har verkligen bra konkurrens i det här landslaget nu. Det finns två–tre spelare på varje position som spelar på internationell toppnivå, så jag är inte alls orolig. Det finns så mycket toppkvalitet från spelare som spelar i Europa, säger Eriksson.
Så jag tror att det kommer bli tufft för Irland.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.