A-
A+

IFK Norrköping skrev historia: "En dröm"

Tor-Arne Fredheim och hans IFK Norrköping är klart för damallsvenskan för första gången. Arkivbild.
Tor-Arne Fredheim och hans IFK Norrköping är klart för damallsvenskan för första gången. Arkivbild.
FotbollTT

Rekordpublik på "Parken", chansen att skriva historia – då ville det sig inte alls för IFK Norrköping.

Ett perfekt dubbelbyte löste knutarna.

Taylor Townsend, tillbaka efter sex månaders frånvaro, satte 1–0-målet som skickar laget till damallsvenskan.

En dröm som går i uppfyllelse, säger matchhjälten.

Annons

Annons

Tre poäng hemma mot Bergdalen var det ena kravet för att uppflyttning skulle säkras redan på lördagen. Bara det satt hårt inne.

IFK Norrköping hade svårt att få hål på bottenlaget. Frustrerande, särskilt eftersom det andra kravet – att konkurrenterna Uppsala och Alingsås skulle tappa poäng – såg ut att samtidigt gå i uppfyllelse.

Tränaren Tor-Arne Fredheim tittade på avbytarbänken, såg två potentiella matchvinnare, och gick till handling.

"Var i chock"

Molly Wiklander och Taylor Townsend var duon som fick dra av sig överdragskläderna och äntra planen i den 77:e minuten. Kort därpå hade de avgjort matchen.

Wiklander skickade bollen över motståndarmålvakten och vid den bortre stolpen höll sig Townsend framme och petade den över linjen. Att just amerikanskan skulle bli matchhjälte var speciellt, eftersom en skada hållit henne borta sedan maj.

Efter målet var jag i chock. Att vara borta i sex månader utan att kunna spela, och att sedan göra mål så att vi tar oss till allsvenskan, det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Taylor Townsend i Norrköpings Tidningars sändning.

Tränaren Tor-Arne Fredheim tvivlade aldrig på amerikanskan, ringrosten till trots.

Hon har en riktig vinnarskalle. Så när vi inte fick in bollen tvekade jag inte på att hon skulle komma in. Jag hade en liten känsla att hon skulle få vara med och avgöra det. Det är sådana infall man kan få. Och det lyckades, säger Tor-Arne Fredheim.

Annons

Annons

"Fantastisk fotbollsstad"

IFK Norrköping skötte sin del. I Småland körde samtidigt redan klara seriesegraren Växjö över Alingsås (6–1 till slut). Det sista hotet kom därmed från Uppsala, men tabelltrean fick bara 0–0 hemma mot Mallbacken.

Därmed flög guldhattarna på och Norrköpingsspelarna kunde fira framför de 2 748 personerna på läktaren – nytt publikrekord för damlaget.

Nästa år spelar laget, som bildades 2009, i damallsvenskan för första gången.

Det är klart, det är historia det här. Vi är ganska nya med damer i IFK Norrköping. Det har gått väldigt fort för oss, vi har gjort många saker rätt. Vi har en fantastisk fotbollsstad i Norrköping med fantastiskt många duktiga tjejer. Det visar vi här nu, många av dem är härifrån stan, säger Tor-Arne Fredheim.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.