A-
A+

IIHF:s besked – kan inte bryta KHL-avtal

Theodor Lennström har kontrakt med Torpedo Nizjnij Novgorod. Arkivbild.
Theodor Lennström har kontrakt med Torpedo Nizjnij Novgorod. Arkivbild.
IshockeyTT

Internationella ishockeyförbundet har inte möjlighet att bryta spelares gällande KHL-avtal.

Det säger Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark som nyligen har fått beskedet.

Isåfall, som det har diskuterats tidigare, behöver de antagligen lösa ut sig själva ur avtalet ekonomiskt, säger han till Aftonbladet.

Annons

Annons

Hur det blir med ishockeyspelare som sitter på ett KHL-kontrakt över nästa säsong har det rådigt oklarheter om. En av dem är Theodor Lennström som tog guld med Färjestad i år.

Stjärnbacken kom till Färjestad från ryska Torpedo Nizjnij Novgorod efter OS i februari. Men innan han lämnade för Färjestad – och innan Rysslands invasion av Ukraina – skrev han på ett nytt kontrakt med Torpedo över nästa säsong.

Sportdirektören kritisk

Färjestad vill ha tillbaka Lennström till nästa säsong, och lagets sportdirektör Rickard Wallin har varit kritisk till Internationella ishockeyförbundets (IIHF) otydlighet i frågan.

Visst vore det önskvärt om Internationella ishockeyförbundet kunde vara lite tydligare i sin kommunikation vad som är okej och inte okej kring såna här saker. Ryssland får inte delta i VM, inte delta i JVM eller något annat heller... Lite dubbla budskap kan jag tycka att det är, sade han till Värmlands Folkblad tidigare i juni.

Nu berättar Svenska ishockeyförbundets (SIF) generalsekreterare Johan Stark att man har fått ett besked av IIHF.

Han (Wallin) har fått samma besked som oss. Vi varit i kontakt med IIHF:s ”legal departement” och deras jurister. Det som är det svåra i det hela är att spelare som har avtal över nästa säsong också, det är ett avtal mellan spelaren och föreningen. Det är ingenting som vare sig IIHF eller SIF är involverade i. Det är ett avtal mellan de parterna, säger Stark till Aftonbladet.

Annons

Annons

Får sägas upp enskilt

I stället får spelarna försöka avsluta sina avtal med laget.

Däremot konstaterar IIHF:s juridiska enhet att avtalen kan sägas upp enskilt, så spelarna har möjlighet att avsluta avtalet med laget. Isåfall, som det har diskuterats tidigare, behöver de antagligen lösa ut sig själva ur avtalet ekonomiskt. Och det är ett arbete för spelaren och framför allt spelarens agent att hantera. Så den delen och det ansvaret lägger IIHF tydligt på avtalspartnern, spelaren och klubben, säger Stark.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.