-
+

Indien storsatsar på vården i ny budget

Indiska cricketspelare. Landet har i dag presenterat en ny budget. Arkivbild.
Indiska cricketspelare. Landet har i dag presenterat en ny budget. Arkivbild.
EkonomiTT

Hälsovårdssektorn står i fokus när Indien presenterar sin nya budget. Stora infrastruktursatsningar ska få ytterligare fart på ekonomin.

Annons

Annons

Finansminister Nirmala Sitharaman presenterade under dagen den budget som nu ska gälla för 1 april till och med 31 mars 2022.

Med bara en procent av landets totala BNP har Indien traditionellt sett varit ett av de länder som satsat allra minst på hälso- och sjukvård. Nu med näst flest coronafall efter USA sker i stället en gigantisk satsning. Motsvarande 251 miljarder kronor ska skjutas till under det kommande budgetåret för att utveckla landets vårdsektor som drabbats hårt av pandemin.

Indien med över 1,3 miljarder invånare lanserade nyligen ett vaccinprogram där i ett första steg 300 miljoner invånare i högriskgrupper ska vaccineras, där omfattande logistiska utmaningar väntar.

Utöver hälso- och sjukvård görs också en stor infrastruktursatsning bland annat gällande modernisering av landets järnvägs- och vägnät. Landet ska också lätta på reglerna för utländska investeringar.

Initiativen kommer samtidigt som landets ekonomi står inför stora utmaningar. Budgetunderskottet för 2021/2022 beräknas landa på 6,8 procent av BNP, betydligt högre än de 5,5 procent som Reuters sammanställning bland ekonomer tidigare förutspått. För det pågående budgetåret är prognosen 9,5 procent enligt landets finansminister, en upprevidering från tidigare sju procent.

Landets regering bedömer dock fortfarande att det kan ske en en så kallad "V-formad" återhämtning efter pandemin och tillväxten för 2021–2022 ska uppgå till elva procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss