Indiens styre stärkt av viktig delstatsseger

Valarbetare i skyddsutrustning räknar röster i Bihars delstatsval, vid en vallokal i centralorten Patna, på tisdagen.
Valarbetare i skyddsutrustning räknar röster i Bihars delstatsval, vid en vallokal i centralorten Patna, på tisdagen.
IndienTT-Reuters

Indiens premiärminister Narendra Modis allierade klarar sig kvar vid makten i delstaten Bihar - i ett val som tills stor del handlat om regeringens hantering av pandemin.

Annons

Annons

Den styrande koalitionen, med regeringspartiet BJP i spetsen, tar 125 platser av 243 i det regionala parlamentet i Bihar, den tredje mest folkrika delstaten i Indien. Resultatet väcker triumfatoriska reaktioner från New Delhi.

"Det här resultatet speglar inte bara tilltron från de fattiga, arbetarna, bönderna och ungdomarna till Modis regerings framgångsrika kamp mot coronaviruset, utan är också en läxa för de som vilselett landet", twittrar BJP:s andreman, inrikesminister Amit Shah.

Omkring 1,5 miljoner fattiga arbetare från Bihar tvingades ta sig hem, många till fots, från storstäder som Delhi och Bombay när fabriker och andra arbetsplatser där de jobbat stängdes till följd av Modis beslut om en pandeminedstängning i våras. Arbetslösheten i Bihar har legat på i genomsnitt 22,6 procent sedan i april, jämfört med 13 procent för hela Indien.

Många har dock börjat hitta jobb igen då ekonomin öppnats upp.

BJP spås även ha goda chanser i åtminstone två av de tre delstatsval som hålls under nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons