Indisk släktforskningsyra efter Bidenseger

En bildlärare målar Donald Trump och Joe Biden inför valet i USA. Bild från 29 oktober.
En bildlärare målar Donald Trump och Joe Biden inför valet i USA. Bild från 29 oktober.
IndienTT-AFP

Stoltheten över Kamala Harris indiska rötter vet inga gränser. Men nu gräver hoppfulla indier även efter kopplingar till USA:s blivande president.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Under sitt första besök i Indien 2013 nämnde USA:s blivande president Joe Biden att han har avlägsna släktingar i Bombay (Mumbai). Efter att ha utnämnts till senator 1972 hade Biden fått ett brev från en indisk Biden, som hävdade att de två har en gemensam förfader som på 1700-talet tjänade som kapten i Brittiska ostindiska kompaniet, förälskade sig i en indisk kvinna och slog ner bopålarna i landet.

Det var ett av de första breven jag mottog och jag ångrar att jag aldrig följde upp det, sade Biden under Indienresan.

Saknas bevis

Trots att det saknas bevis för Bidens potentiella indiska rötter så råder nu släktforskningshysteri i delar av landet. Vid en plakett i Chennai till minne av 1800-talskaptenen Christopher Biden köar indier för att ta selfies, och en Bidenfamilj i västra Indien har blivit nerringda sedan deras namne utropades till USA:s nästa president.

Människor började följa efter oss och hela familjen fick lida, säger Bombaybon Rowena Biden och tillägger:
Vi önskar Mr. Joe Biden allt gott inför hans nya roll som USA:s president, men vi försöker inte etablera någon kontakt.

Annons

Annons

Troligaste kandidaten

Om Biden faktiskt har indiskt påbrå är kapten Christopher Biden den troligaste kandidaten, enligt bedömare som studerat Bidens stamtavla. Det finns även Biden-namnar i Bombay och Nagpur i delstaten Maharashtra som skulle kunna vara ättlingar till kaptenen.

Den blivande vicepresidenten Kamala Harris talar ofta och varmt om sina indiska rötter. Efter valsegern hyllade invånare i Thulasendrapuram, den by i södra Indien som Harris släktingar härstammar från, henne med festligheter och fyrverkerier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons