A-
A+

Indisk virusvariant hotar brittiska lättnader

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid fredagens pressträff om virusläget.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid fredagens pressträff om virusläget.
StorbritannienTT-AFP

En ökning av fall med den indiska varianten av coronavirus kan allvarligt ställa till det för de brittiska planerna på att återöppna samhället, varnar premiärminister Boris Johnson.

Annons

Annons

Annons

Annons

På måndag kommer landsdelen England att som planerat ta det första steget till återöppning. Däremot kan osäkerhet infinna sig för det sista steget, planerat till den 21 juni.

Jag tror inte att vi behöver skjuta upp vår färdplan, men den här nya varianten kan utgöra ett allvarlig avbrott i utvecklingen, säger Boris Johnson på en pressträff och tillägger:
Vi kommer att göra vad som helst för att se till att allmänheten är säker.

Enligt hälsodepartementet börjar virusvarianten B.1.617.2 att sprida sig med accelererande snabbhet i nordvästra England, och till mindre del i London.

Som motåtgärd ska den andra dosen skyndas på till 50-plussare och kliniskt sårbara.

B.1.617-varianten identifierades i Indien i slutet av 2020. Den senaste tiden har den spridit sig kraftigt i Indien och upptäckts i drygt 30 andra länder. Studier pekar på att B.1.617 är mer smittsam och det finns misstankar om att den har viss förmåga att klara sig undan antikroppar från vaccinering och tidigare sjukdom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss