Industrins återhämtning fortsätter

Inköpschefsindex för industrin stiger. Arkivbild.
Inköpschefsindex för industrin stiger. Arkivbild.
EkonomiTT

Industrin fortsätter återhämta sig efter vårens coronasmäll. Inköpschefsindex för industrin steg i september till 55,3, från uppreviderade 53,8 månaden före.

Annons

Annons

"Återhämtningen i industrin fortsätter och indexet är nu, för första gången sedan hösten 2018, högre än det historiska genomsnittet (54,3)", skriver Swedbank och Silf, som tar fram indexet, i ett pressmeddelande.

En robust orderingång och ökad produktion driver uppgången, även om det fortfarande är få nyanställningar inom industrin.

"Delindex för produktion och orderingång svarade för största ökningarna och nådde i september de högsta indexnivåerna sedan början av 2018", skriver Swedbank/Silf.

Tillverkningsindustrins produktionsplaner dämpas något, men är enligt ett delindex kvar på en expansiv nivå på 59,1.

"Det är positivt att majoriteten av industriföretagen räknar med att öka produktionen det närmaste halvåret, men en ökad smittspridning av coronaviruset kan på sikt skapa en ökad osäkerhet om de framtida tillväxtutsikterna. Nästkommande månaderna kommer att bli avgörande", skriver Swedbankekonomen Jörgen Kennemar i en kommentar.

Samtidigt sjunker delindex för sysselsättningen, medan leveranstiderna ökade något i september.

Inköpschefsindexet bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin och tas fram av Swedbank och Silf. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons