Inga lokala besöksförbud på äldreboenden

Folkhälsomyndigheten kan inte stoppa besök på enskilda äldreboenden. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten kan inte stoppa besök på enskilda äldreboenden. Arkivbild.
ÄldreomsorgTT

Utan en lagändring blir det inga besöksförbud på enskilda äldreboenden vid framtida covidutbrott.

I stället hoppas Folkhälsomyndigheten att anhöriga respekterar de allmänna råden.

Annons

Annons

När regeringen tidigare i september meddelade att det nationella besöksförbudet på äldreboenden hävs berättade Folkhälsomyndigheten att man tittar på möjligheten att införa lokala besöksförbud vid nya utbrott av covid-19. En sådan befogenhet önskade bland annat intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Men det finns inga juridiska möjligheter för varken kommuner, boenden, smittskyddsläkare eller myndigheter att förbjuda besök på ett enskilt boende, berättar nu Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad.

Vid stor smittspridning kan Folkhälsomyndigheten rekommendera att man bör undvika att besöka äldreboenden, men vi har ingen rätt att förbjuda det. Man får inte förbjuda personer att ta emot besök eller lämna sin bostad, säger hon.

För att en sådan åtgärd skulle vara möjlig krävs politiskt agerande.

Eventuellt kommer regeringen och riksdagen att ändra smittskyddslagen för att ge ett sådant mandat till någon myndighet, men det är bara en diskussion, säger Bitte Bråstad.

Både chefsjuristen och statsepidemiolog Anders Tegnell hoppas och tror att rekommendationer blir tillräckliga, och att anhöriga respekterar äldreomsorgens och myndigheternas uppmaningar.

Vi tror att det räcker med våra allmänna rekommendationer, säger Bitte Bråstad.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons