Inga NHL-lån i Tre Kronor

Mathias Bromé i Tre Kronor under hemmaturneringen i februari. Nu väljer förbundskaptenen Johan Garpenlöv att satsa på spelare som han vet är tillgängliga för VM. Arkivbild.
Mathias Bromé i Tre Kronor under hemmaturneringen i februari. Nu väljer förbundskaptenen Johan Garpenlöv att satsa på spelare som han vet är tillgängliga för VM. Arkivbild.
IshockeyTT

Det blir inga NHL-lån i Tre Kronors trupp till Karjalaturneringen.

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv räknar bort NHL-deltagande i VM den här säsongen.

Jag vill hellre jobba med de spelare som jag vet kommer att spela VM, säger han.

Annons

Annons

Kommande måndag presenterar Johan Garpenlöv sin första landslagstrupp på nästan nio månader. Det blir ett svenskt lag till Karjalaturneringen i Helsingfors den 5-8 november utan de NHL-spelare som är inlånade till SHL, hockeyallsvenskan och andra europeiska ligor.

Något definitivt besked om när NHL börjar finns inte ännu, men ligachefen Gary Bettman sade i samband med draften att den 1 januari är ett riktmärke.

Missar VM

Om NHL ska genomföra en full säsong är det uteslutet att några spelare därifrån skulle komma loss till VM som enligt planerna ska hållas i Minsk och Riga den 21 maj-6 juni.

Vi har tagit ett tydligt beslut att så länge inte NHL säger att deras säsong är över så är de inte aktuella. Sätter de i gång i januari så kommer NHL att spela över VM och det är inte sagt att de ska ha en kortare säsong, säger Garpenlöv.

Annons

Annons

Bärande i segerturnering

När Tre Kronor vann Beijer Hockey Games på hemmaplan i februari _ den senaste landslagsturneringen på grund av coronapandemin _ var några av de bärande spelarna såna som i dag tillhör NHL-klubbar men är utlånade till svenska klubbar. Mathias Bromé, Örebro/Detroit, vann turneringens poängliga och både Samuel Fagemo, Södertälje/Los Angeles, och Fredrik Händemark, Malmö/San Jose, spelade huvudroller.

TT: Är det ert eget beslut eller har NHL-klubbarna sagt nej?
Det är vårt beslut. Sedan blir det en försäkringskostnad och med tanke på läget nu så finns inte de pengarna. Men jag har inte ens ställt den frågan, säger Garpenlöv.

För att förbundskaptenen ska ändra sitt upplägg behöver NHL-läget förändras och VM-dörren öppnas.

Jag väljer att förhålla mig till det som gäller nu. Skulle något ändras så finns det fler turneringar under säsongen. Då får vi förändra det tänket under resans gång.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons