A-
A+

"Ingen åker fortare med förbjudna fluorvallorna"

Skidmästaren Christer Majbäck, som också är producent av skidvalla, säger att ingen åker fortare på förbjuden fluorvalla.
Skidmästaren Christer Majbäck, som också är producent av skidvalla, säger att ingen åker fortare på förbjuden fluorvalla.
Skidor.TT

Skidvärldsmästaren och vallaexperten Christer Majbäck tror inte på utbrett vallafusk i OS.

Ingen skulle vinna på det eftersom de godkända vallorna är lika bra eller ännu bättre, säger han.

Samtidigt är han kritisk mot kontrollmaskinen kring vallafusk.

Annons

Annons

Debatten om otillåtna fluorvallor blossade upp på nytt efter Skandinaviska cupen i Falun förra helgen. Där framkom att flera åkare använt förbjuden fluorvalla.

Reaktionerna blev starka, bland annat för att Internationella skidförbundet (Fis) inte kan straffa fuskarna.

Förre skidstjärnan Christer Majbäck, som efter den aktiva karriären grundade en av marknadens största vallaproducenter, tonar ned den sportsliga betydelsen av det påstådda fusket.

Jag antar att det är en följd av att klubbarna har gamla förbjudna fluorvallor i sina vallalådor. Det handlar om ekonomi eftersom man använder upp vallorna i stället för att slänga dem. Men ingen åker fortare med de förbjudna fluorvallorna än med de nya motsvarande vallorna som finns på marknaden, säger Majbäck.

Bättre vallor

Christer Majbäck hyllar EU-lagen som bland annat innebär att en viss typ av fluorvalla blev förbjuden. Han berättar att det tvingade alla vallaproducenter att ta fram nya likvärdiga vallor. Och branschen lyckades.

Den tillbakainformation som jag har fått från olika landslagen är att de inte upplever de nya vallorna som sämre. De är lika bra eller ännu bättre jämfört med de förbjudna fluorvallorna, säger han.

Av den anledningen tror han att risken för vallafusk är mycket liten på OS. Något som bland andra svenske längdchefen Lars Öberg varnat för.

Jag har haft kontakt med jättemånga landslag och de kommer att använda nya produkterna (i OS). Om någon nation använder förbjudna vallan, vilket naturligtvis kan hända, kommer deras åkare att inte att åka fortare på grund av det, säger Majbäck.

Annons

Annons

Ifrågasätter kontrollmaskinen

Parallellt med detta pågår forskning för att ta fram en tillförlitlig maskin som enkelt kan kontrollera om åkare använt otillåten valla. Christer Majbäck ifrågasätter en sådan kontrollmaskin. Dels på grund av att ingen i framtiden kommer att tjäna på att fuska, men främst på grund av ekonomiska skäl. Han ser en framtid där arrangörer av FIS- och IBU-tävlingar på olika nivåer kommer att tvingas hyra en sådan maskin, ofta med utbildad medföljande personal.

En sådan maskin kan kosta arrangören mellan 20 000 och 30 000 kronor i hyreskostnad. Samtidigt skulle arrangören vara glad om de tjänar 10 000 på evenemanget, säger Christer Majbäck och frågar sig också hur testningen skulle fungera i samband med en masstart på Vasaloppet.
Samtidigt säljs inte längre några förbjudna produkter på marknaden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.