A-
A+

Ingenjörsfacket varnar för minskade kontorsytor

Arbetsgivare ser fördelar lägre kontorshyror med mer distansarbete. Arkivbild.
Arbetsgivare ser fördelar lägre kontorshyror med mer distansarbete. Arkivbild.
EkonomiTT

Det finns enorma pengar att tjäna för arbetsgivarna i form av lägre kontorshyror om fler anställda jobbar hemma. Men från fackligt håll lyfts också varningsflagg för utvecklingen.

Annons

Annons

Det finns en grupp som vill vara på plats alla dagar, som unga med små lägenheter. Utgår man från vad majoriteten vill försämras frivilligheten för andra. Risken finns att vissa tvingas till att jobba på distans, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef vid fackliga Sveriges ingenjörer, till Dagens industri.

Arbetsgivarnas årliga kontorsnota ligger på drygt 87 miljarder kronor. Med en fortsättning av den våg av distansarbete som uppstått under coronapandemin ser arbetsgivarna ett guldläge i att kapa utgifter.

Flera företag och myndigheter har klargjort sådana planer. Enligt konsultbolaget WSP, som på uppdrag av Sveriges ingenjörer har analyserat kontorsmarknaden, kommer 38 procent av arbetstiden att skötas på distans efter pandemin.

Men Johan Kreicbergs varnar för allt för trånga kontor och sämre arbetsmiljö.

De här 87 miljarderna ska inte visa sig som resultatförbättringar. Varje krona som sparas in på kontoren måste investeras i distansarbetsmiljön. Annars riskerar vi människors hälsa och stora samhällskostnader genom ökade sjukskrivningar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.