-
+

Inget åtal efter frigivningsfadäs

Inget åtal väcks mot en tjänsteman som av misstag frigav en fånge. Arkivbild.
Inget åtal väcks mot en tjänsteman som av misstag frigav en fånge. Arkivbild.
OlyckaTT

En tjänsteman inom Kriminalvården åtalsanmäldes efter att ha frigett en fånge av misstag. Nu läggs utredningen ned med motiveringen att händelsen orsakades av bristande rutiner, rapporterar Publikt.

Annons

Annons

Den intagne som inom kort skulle friges villkorligt skulle egentligen hållas kvar på anstalten för att avtjäna resterande straff – ett faktum som en vikarierande tjänsteman hade noterat.

Men den ordinarie tjänstemannen såg inte anteckningen och frigav den intagne i alla fall. Misstaget skedde i slutet av december 2018 på ett av Kriminalvårdens fängelser i Mellansverige och anmäldes därefter av personalansvarsnämnden.

Åklagaren anser dock inte att tjänstemannen kan hållas ansvarig eftersom det finns flera brister på arbetsplatsen. Till exempel saknas arbetsbeskrivning och lokala anvisningar, skriver fackförbundstidningen.

"Under de förutsättningarna kan den enskilda tjänstemannen inte veta vad som åligger honom eller henne och ett straffrättsligt ansvar blir inte heller aktuellt", skriver åklagaren i beslutet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss