A-
A+

Inget besked om svenskarna som är fast i Gaza

Palestinier med dubbelt medborgarskap vid gränsövergången mellan Gaza och Egypten. Bilden är från den 2 november.
Palestinier med dubbelt medborgarskap vid gränsövergången mellan Gaza och Egypten. Bilden är från den 2 november.
MellanösternTT

Över 400 svenskar är fortfarande kvar i Gaza under kriget mellan Israel och Hamas – och ännu finns inget besked om när de kan ta sig ut.

Svenska utrikesdepartementet (UD) uppmanar dem som vill lämna området att höra av sig – men "störningar i telefoni och internet utgör alltid en utmaning".

Utrikesdepartementet skriver i ett mejl till TT på måndagskvällen att det finns uppgifter om att gränspassagen i Rafah mellan Gaza och Egypten har öppnats för utländska medborgare på måndagen.

"Så snart vi får information om att svenskar ska få tillstånd av lokala myndigheter att lämna via gränspassagen kommer UD att kontakta dem det berör", skriver UD och tillägger att svenskarna i Gaza själva ansvarar för att resan till gränsen i Rafah kan genomföras på ett tillräckligt säkert sätt.

UD uppmanar de svenskar som befinner sig i Gaza att skicka in sina uppgifter till myndigheten omgående om de vill lämna området. Över 400 svenskar befinner sig i Gaza, enligt departementets bedömning.

"Vi försöker nå svenskar i Gaza via sms, e-post och telefon. Störningar i telefoni och internet utgör alltid en utmaning vid kommunikation med människor i krisområden", skriver UD.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.