Inget EM-slutspel för Lagerbäcks Norge

Serbiens Sergej Milinkovic-Savic sänkte Norge på Ullevål.
Serbiens Sergej Milinkovic-Savic sänkte Norge på Ullevål.
FotbollTT

Senast Norge spelade ett fotbolls-EM för herrar var år 2000.

Nästa gång blir tidigast 2024 – det såg Serbien till i playoff-semifinalen på ett regnigt Ullevål i Oslo.

Inhopparen Sergej Milinkovic-Savic iskalla chip avgjorde i förlängningen.

Annons

Annons

Svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck har ett norskt landslag på uppgång, med spelare som Martin Ødegaard och Erling Braut Håland. Men när det verkligen gällde knöt det sig.

Hemma på Ullevål inledde Norge stelt och passivt och såg taget ut av stundens allvar i sin strävan att nå sitt första mästerskapsslutspel på 20 år.

Det var enbart oförmågan från serbisk sida att utnyttja flera klara chanser som räddade Norge inledningsvis. Värste målsumparen var formsvaga Premier League-klubben Fulhams anfallare Aleksandar Mitrovic, som brände ett jätteläge tidigt i matchen.

Lagerbäck hade ett och annat att snacka med spelarna om i halvtidspausen, men Serbien fortsatte att trycka på. Och bränna chanser. Filip Djuricic tog sig för pannan sedan Rune Jarstein reflexräddat hans närskott kort efter pausen.

Till slut kom utdelningen, när Sergej Milinkovic-Savic från nära håll tryckte in Mitrovics framspelning. Segermålet? Det såg så ut, men med mindre än tre minuter kvar fick Mathias Normann till en fullträff som smet förbi Predrag Rajkovic i Serbiens mål och tog matchen till förlängning.

Där var serberna starkast och Milinkovic-Savic kyligast när han elegant lättade in 2–1.

Island mot Ungern

Erik Hamrén och hans Island fick en mindre dramatisk och krävande resa till den direkt avgörande matchen om en EM-plats. Evertons Gylfi Sigurdsson såg till att det stod 2–0 i halvtid. Saken klar mot Rumänien hemma i Reykjavik? Inte riktigt.

Alexandru Maxims reducering på straff gav matchen ny nerv men islänningarna höll undan och i november faller avgörandet i Ungern.

Willi Orban, lagkompis med Emil Forsberg i Leipzig, förde nämligen ungrarna ett steg närmare EM-fotboll hemma i Budapest till sommaren. Zsolt Kalmar prickade in 2–0 i Sofia och när Nemanja Nikolics ökade till 3–0 dog Bulgariens EM-drömmar.

Georgij Jomov reducerade till 1–3 i slutet.

Skottland–Israel (0–0), Slovakien–Irland (0–0) och Bosnien och Hercegovina–Nordirland (1–1) gick samtliga till straffavgöranden.

Annons

Annons

Nordirland mot Slovakien

Liam Boyce tog Nordirland vidare med den sista straffen, Slovakien satte sina fyra första straffar medan Irland bara fick in två och så var den matchen avgjord. Och Skottland är vidare efter fem av fem inslagna straffar medan Israel missade en.

Nordmakedonien slog Kosovo med 2–1 och får möta Georgien som vann hemma mot Belarus med 1–0

Svenskt intresse lär kretsa kring mötet mellan Nordirland och Slovakien. Vinnaren väntar Blågult i EM-gruppspelet i Dublin i sommar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons