-
+

Inget krav på bank-id vid vaccinbokning

Äldre kommer snart få mer information om vaccineringen mot covid-19.
Äldre kommer snart få mer information om vaccineringen mot covid-19.
CoronavirusetTT

Äldre svenskar kommer få brevutskick om vaccinering mot covid-19 – och kunna boka vaccinering på flera sätt. Det lovar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Annons

Annons

I förra veckan uttryckte Pensionärernas riksorganisation oro för att vaccineringen skulle ske alltför långsamt. PRO ansåg också att informationen om hur tidsbokningen av den nära förestående vaccineringen var alltför otydlig.

Den drygt 300 000 medlemmar stora organisationen har nu fått svar från SKR, vars 21 medlemsregioner är ansvariga för vaccineringen.

Informationskampanj

I brevsvaret skriver SKR:s ordförande Anders Knape att det är svårt att planera och kommunicera vaccineringen på grund av att regionerna själva inte ofta vet exakt när, hur och var de kommer få vaccin.

Men när de väl vet, lovar Knape, kommer regionerna att inleda en informationskampanj riktad till äldre:

"Regionerna kommer att göra brevutskick och informera via lokalmedia när det står klart när, var och hur vaccinationerna kommer att ske."

Annons

Annons

Inget bank-id-krav

Ett annat stort orosmoment för PRO var otydligheten i tidsbokningsprocessen. I ett par regioner uppfattade bland annat äldre att de måste ha bank-id för att kunna boka. Något som inte kommer att behövas, lovar Knape.

Från PRO-håll är ordförande Christina Tallberg glad för Knapes respons:

Jag är så klart väldigt tacksam för att de har lyssnat, säger hon till TT.

Hon berättar att hon och PRO:s 21 distriktsordförande kommer träffa Emma Spak, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdssektion, för att diskutera frågorna närmare under onsdagen.

Tallberg säger att hon och hennes distriktsordförande kommer ha koll på om alla regioner följer SKR:s råd och löften under våren – annars hotar nya krav:

Vi får bevaka de här frågorna att det verkligen är så här i alla delar av landet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss