A-
A+

Inget pris för Duplantis – "Lite besviken"

Det blev inget pris för Armand Duplantis.
Det blev inget pris för Armand Duplantis.
FriidrottTT

Han vann allt som gick att vinna och satte världsrekord flera gånger om. Men från Idrottsgalan fick Armand Duplantis, 23, vandra hem tomhänt – trots tre nomineringar.

Det känns lite snöpligt att han går ifrån den här galan utan att gå upp på scenen en enda gång, säger svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist.

Annons

Annons

Kajsa Bergqvist. Arkivbild.
Kajsa Bergqvist. Arkivbild.

Världens bäste stavhoppare kan se tillbaka på ett år med VM-guld både inomhus och utomhus. Det blev också EM-guld och tre nya världsrekord.

Men på Idrottsgalan räckte det inte.

Det var en jättefin gala men ur friidrottens perspektiv är man lite besviken. Man hade hoppats att Mondo kanske skulle få något pris på vägen, säger svenska friidrottslandslagets förbundskapten, Kajsa Bergqvist.

Störst sedan Usain Bolt

Armand Duplantis fick se sig besegrad i samtliga kategorier han var nominerad i: årets manlige idrottare, årets prestation och Jerringpriset. Alla tre vanns av den före detta skridskoåkaren Nils van der Poel.

När det är OS-år är det svårt. Nils prestation var helt enastående så det är inte så mycket att säga om det. Men varje idrott har som ett eget litet universum och i friidrottens värld är "Mondo" det största som har hänt sedan Usain Bolt. Det finns ingen som har fått det genomslaget internationellt och som rankas så högt när man jämför idrotter mot varandra, säger Kajsa Bergqvist.

Hon fortsätter:

Det känns lite snöpligt att han går ifrån den här galan utan att gå upp på scenen en enda gång.

Annons

Annons

Har vunnit tidigare

Duplantis har likt van der Poel dominerat Idrottsgalan. 2020 var det han som vann Jerringpriset, årets manlige idrottare och årets prestation.

Han har varit uppe där (på scenen) förut. Det spelar nog in att han har fått några priser tidigare. När det är OS-år, vinter eller sommar, så slår det väldigt högt. Det är bara så, säger Bergqvist.

Duplantis lyfte inför galan upp den tuffa konkurrensen.

Det är tuff konkurrens i år. Det är inte som 2020 då det var covid och det nästan bara var jag som tävlade. Det är lite annorlunda men det är alltid coolt att vara här, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.