A-
A+

Inreseförbud för resor till Sverige förlängs

Inreseförbunden för resor till Sverige förlängs. Arkivbild.
Inreseförbunden för resor till Sverige förlängs. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen förlänger inreseförbuden för resor till Sverige från länder inom och utanför EU/EES, från och med den 31 oktober.

Men nya undantag görs för vaccinerade resenärer från USA och flera öar i Engelska kanalen.

Annons

Annons

Anledningen till de förlängda reseförbuden är det fortsatt osäkra smittspridningsläget i världen, enligt ett pressmeddelande från justitiedepartementet.

Inreseförbudet för resande från länder inom EU/EES förlängs till den 30 november. För att resa till Sverige från dessa länder måste man fortsatt kunna visa upp ett digitalt intyg att man vaccinerats mot covid-19, testat negativt inom 72 timmar före ankomsten eller tillfrisknat från covid-19 inom sex månader.

Som tidigare omfattas inte resande från de nordiska länderna av några inreserestriktioner.

Inreseförbudet för resande till Sverige från länder utanför EU/EES förlängs till och med den 31 januari nästa år. Förbudet bygger på en rekommendation från EU:s ministerråd, som gäller på obestämd tid.

Utländska medborgare som reser till Sverige från ett land utanför EU/EES måste omfattas av något undantag från inreseförbudet samt visa upp ett negativt covid-19-test, eller undantas från testkravet.

Resande från USA, som kan visa upp ett vaccinationsintyg utfärdat i USA, är undantagna från såväl inreseförbudet som testkravet. Därtill undantas numera även resenärer med vaccinationsintyg utfärdade i Guernsey, Isle of Man och Jersey från inreserestriktionerna. Detta som ett komplement till regeringens beslut avseende intyg utfärdade i Storbritannien.

Ändringarna träder i kraft den 5 november.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.