A-
A+

Instagram vill att användarna tar en paus

Instagram och dess ägare Facebook har fått mycket kritik den senaste tiden för att inte göra tillräckligt för att säkerställa det mentala välmåendet hos sina unga användare. Genrebild.
Instagram och dess ägare Facebook har fått mycket kritik den senaste tiden för att inte göra tillräckligt för att säkerställa det mentala välmåendet hos sina unga användare. Genrebild.
Sociala medierTT

Unga ska "knuffas" bort från skadligt innehåll på Instagram. Plattformen kommer också att införa en uppmaning till användarna att ta en paus.

Annons

Annons

De nya funktionerna bekräftades av Nick Clegg, tidigare brittisk vice premiärminister och numera ansvarig för globala frågor hos Instagrams ägare Facebook, i en intervju med amerikanska CNN i söndags.

Instagram och Facebook har den senaste tiden kritiserats hårt från olika håll efter att visselblåsaren Frances Haugen, tidigare anställd på Facebook, avslöjat att bolaget bland annat vetat i flera år hur skadlig Instagrams påverkan kan vara för unga tonårsflickor men hållit det hemligt för myndigheter.

Facebook har avvisat uppgifterna och menar att de visst gör vad de kan för att värna om unga användares mentala hälsa.

"Positiv upplevelse"

I intervjun med CNN får Nick Clegg frågan om det är okej att en av fem amerikanska ungdomar uppger att de mår sämre av att använda Instagram.

Jag tycker självklart inte att det är okej. Men det som Frances Haugen syftade på och det som de interna dokumenten visar är det jag tror vi alla har vetat en lång tid nu, och det är att för de allra flesta ungdomar är användandet av Instagram en positiv upplevelse. Oavsett om de lider av sömnlöshet, ångest eller depression, säger han till tv-kanalen.

Clegg säger därefter att företaget trots detta har pausat utvecklingen av barnversionen av Instagram.

Vi tror ändå att det är en del av lösningen framåt. Men vi har pausat den. Under tiden kommer vi att införa nya möjligheter för föräldrar att, frivilligt såklart, övervaka deras barns aktivitet online.

Annons

Annons

Knuff i rätt riktning

Vidare säger Clegg att företaget aktivt kommer att påverka vad unga utsätts för och även uppmana dem att ta en paus helt.

När våra system ser att en tonåring kollar på samma sorts innehåll om och om igen och det kanske inte är det bästa sortens innehåll för deras välmående, då kommer vi att knuffa dem i en annan riktning för att se en annan typ av innehåll, säger Clegg och fortsätter:
Vi kommer även att uppmana tonåringar att helt enkelt ta en paus från att använda Instagram.

Clegg får även frågan hur Facebook och Instagram ställer sig till en eventuell lagstiftning om att minderåriga måste ha föräldrars godkännande för att få använda sociala medier.

Självklart kommer vi att följa lagen. Jag tycker det är bra att det här är något som nu diskuteras, säger han till CNN.

När de kommande förändringarna för Instagram kommer att implementeras fullt ut är inte bekräftat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.