A-
A+

Instängda kineser i lockdown: "Vad ska vi äta?"

Matleveranser på väg till Xi'an-invånare i lockdown. Bilden är tagen och publicerad av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
Matleveranser på väg till Xi'an-invånare i lockdown. Bilden är tagen och publicerad av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
KinaTT-AFP-AP

Först fick en person ur varje hushåll handla varannan dag.

Men de senaste dagarna har kinesiska staden Xi'ans 13 miljoner invånare förbjudits att lämna sina hem helt och hållet.

"Hur ska vi leva? Vad ska vi äta?" skriver en invånare på sociala medie-plattformen Weibo.

Annons

Annons

Nedstängningen av kinesiska Xi'an är den mest omfattande sedan Wuhan, där sars-cov-2-viruset först upptäcktes, i början av 2020.

Cirka 1 000 nya fall har upptäckts i Xi'an sedan den 9 december, ett relativt litet antal med tanke på hur städer runtom i världen rapporterar in tiotusentals nya fall dagligen.

Men med kinesiska mått mätt är utbrottet massivt, eftersom policyn fortfarande är att försöka hålla antalet smittofall i hela landet nere på noll.

Får inte handla

För åtta dagar sedan försattes stadens 13 miljoner invånare därför i lockdown.

Till en början tilläts en person ur varje hushåll gå ut för att handla mat varannan dag – men i veckan har restriktionerna stramats åt. Invånarna ska numera hålla sig hemma helt och hållet, och staden har stängts sina gränser.

"Hur ska vi leva? Vad ska vi äta?" skriver en person på kinesiska sociala medie-plattformen Weibo. "Alla matbutiker online har antingen sålt slut på lagret, eller levererar inte till min adress", står det vidare i inlägget.

Annons

Annons

Lever på gröt

Nu lovar kinesiska myndigheter att alla hushåll ska få hemleveranser av mat. Under torsdagen basunerade statligt kontrollerad tv ut inslag där det visas hur invånarna i Xi'an får ägg, ris, grönsaker och kyckling eller fläskkött levererat av personer i skyddsdräkter.

Leveranserna har däremot inte nått alla än.

Jag hörde hur vänner i andra områden fick matleveranser, men inte här i Weiyang-området, säger en invånare till AFP.
Jag lever på. . . en skål gröt om dagen – bara lite för att hålla mig vid liv, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.