A-
A+

"Inte självklart att komma fram för kvinnor"

Ebba Kilman, ny ordförande för Handbollslandslaget AB.
Ebba Kilman, ny ordförande för Handbollslandslaget AB.
HandbollTT

Som ny på en topposition i svensk handboll ska Ebba Kilman leda sportens kommersiella arbete. 42-åringen är redo för uppdraget som styrelseordförande i Svenska Handbollslandslaget AB.

Det är inte självklart att komma fram för kvinnor, säger hon.

Annons

Annons

Uppdraget som ordförande i Svenska Handbollslandslaget blev oväntat ledigt i maj. Handbollsprofilen Anders Nissen gick bort i sviterna av covid-19 och lämnade ett tomrum efter sig i svensk handboll.

Nu är det klart att Ebba Kilman tar över som ordförande.

Det känns fantastiskt. Jag tycker det är ett modigt och modernt val av förbundet. Det visar att man inte är rädd för att tänka nytt, säger Kilman, som har suttit i styrelsen i fyra år.

"Luckras upp"

Svenska Handbollslandslaget AB bildades efter herrarnas hemma-VM 2011 och är helägt av Svenska handbollsförbundet. Bolagets uppdrag är att driva det kommersiella arbetet inom svensk handboll.

Att jag är här i dag, det är en konsekvens av mitt driv och min kapacitet. Men det är inte självklart att komma fram för kvinnor, det är svårare tror jag absolut. Det finns mansdominerade styrelser fortfarande, men jag ser det som en viktig uppgift att visa vägen för andra, säger hon och tillägger:
Det håller på att luckras upp och inom handbollsfamiljen har jag aldrig känt någon svårighet.

Annons

Annons

Jobbat på Google

Hon studerade media- och kommunikation i Stockholm, fick in foten på en mediebyrå. Sedan har det rullat på. Hon har haft toppositioner på företag som Daniel Wellington och Google. Sedan augusti är hon chef över mode, hem- och skönhetserbjudanden på Åhléns.

Att även få jobba med idrott är en dröm, berättar hon.

Som gammal idrottare själv vet jag vad det betyder för människor. Att få vara med i den kontexten, i någon form, och att kunna bidra till att utveckla handbollen.

Redan 2023 väntar VM-mästerskap i Sverige, både på dam- och herrsidan. Det ser Kilman som ett bevis på att handbollen, tack vare Svenska handbollsförbundet, är jämställd.

"Rått och naket"

Herrarna och damerna har samma förutsättningar och ersättningar på landslagsnivå. Hela handbollen som idrott, det är lika rått, naket och ärligt oavsett om det är damer eller herrar som spelar.

TT: Är det alltid ekonomiskt försvarbart att arrangera mästerskap?

Vi har lyckats med det, och vi har valt att göra det i bolagsform. Det gör vi även med mästerskapen 2023. Vi ser att det fungerar väldigt väl och det är därför vi fortsätter söka mästerskap.

Men det viktigaste är att mästerskapen bidrar till att öka intresset för sporten, så att fler barn och ungdomar väljer att börja med handboll, menar hon.

Vi vill tjäna pengar, för att handbollen ska frodas och växa. Alla vi i styrelsen är drivna av att göra lönsamma affärer, men vi ser ingen konflikt i att driva värdefrågor som jämställdhet och hållbarhet samtidigt som man driver kommersiellt arbete.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.