A-
A+

Interna bråk om återöppning i Australien

Bild från Sydneys centralstation i mitten av augusti.
Bild från Sydneys centralstation i mitten av augusti.
AustralienTT

Australiska politiker har svårt att komma överens om hur landet ska ta sig vidare i pandemin.

Vi kan hamna i den löjliga situationen där någon i New South Wales kan resa till Kanada innan de kan åka till Cairns, säger finansminister Josh Frydenberg.

Annons

Annons

På nationell nivå vill man öppna upp, medan ledarna för de delar av landet utan smitta gärna fortsätter med stängda gränser – både mellan delstater och till andra länder.

Vi kan hamna i den löjliga situationen där någon i New South Wales kan resa till Kanada innan de kan åka till Cairns, eller någon i Victoria kan resa till Singapore eller Bali innan de kan åka till Perth, sade finansminister Josh Frydenberg i måndags om skillnaderna mellan att kunna ta sig över inhemska och utländska gränser.

Få vaccinerade

Strikta gränskontroller, omfattande testande och hårda restriktioner har hjälpt Australien att hålla virusspridningen på extremt låg nivå. Tills i juni i år.

Nu lever man visserligen så gott som utan smitta och med få restriktioner i stora delar av landet. Men omkring hälften av landets befolkning om 25 miljoner lever i strikt lockdown då storstäderna Sydney, Melbourne och Canberra är nedstängda på grund av spridning av deltavarianten. Resande inom landet är begränsat då de delstater och territorier utan smittspridning är måna om att hålla deltavarianten borta.

Samtidigt är relativt få australier fullvaccinerade, i skrivande stund har omkring 30 procent av de vuxna fått två doser.

Annons

Annons

Bytt strategi

Från mottot "noll covid-19" har de federala myndigheterna nu ändrat strategi till att man måste "leva med covid-19". Och nationella riktlinjer ut ur restriktionerna har presenterats.

Landets premiärminister Scott Morrison säger bland annat att landet ska öppna upp igen när 80 procent av alla vuxna är fullvaccinerade, och att man då kommer att få räkna med mer smittspridning. Det finns även en plan för att öppna för internationella besökare.

Något som tas emot med skiftande entusiasm bland lokala ledare och har skapat mellandelstatligt käbbel på delstatsledarnas dagliga presskonferenser.

”Fullständig galenskap”, svarade delstaten Western Australias ledare Mark McGowan som vägrar ge besked om när man kan tänka sig att öppna sina gränser.

Juristen Daniel Estrin säger till Sydney Mornig Herald att man i Western Australia skulle kunna hamna i ett läge där de federala myndigheterna beslutar om att öppna för internationella besökare, men att dessa sedan hindras inresa i delstaten och tvingas kvar på flygplatserna.

Läkarfacket kritiskt

Även ledarna för delstaterna Queensland, South Australia, och Tasmanien – alla med minimal smitta – har ställt sig frågande till planerna på att öppna upp. Och de får medhåll av läkarfacket AMA.

"Om vi öppnar dörrarna för covid riskerar vi att våra offentliga sjukhus kollapsar och en del av detta härrör från en långsiktig brist på investeringar i offentlig sjukhuskapacitet från statliga och federala regeringar", säger AMA:s ordförande Omar Khorshid i ett uttalande.

Delstaterna New South Wales (där Sydney ligger) och Victoria (Melbourne) har däremot anammat Morrison-regeringens inställning. Och i New South Wales släpptes restriktionerna något i veckan då delstaten passerat 70 procent som fått en första dos. Delstatsledaren Gladys Berejiklian lovar dessutom mer friheter i takt med att vaccinationsgraden ökar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!