-
+

Interna kritiker varnar för Listhaug

Sylvi Listhaug visar stort intresse för att bli ny ordförande i norska Fremskrittspartiet. Arkivbild.
Sylvi Listhaug visar stort intresse för att bli ny ordförande i norska Fremskrittspartiet. Arkivbild.
NorgeTT-NTB

Sylvi Listhaug tar gärna över som ordförande i norska högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Men interna kritiker finner henne olämplig.

Annons

Annons

Nuvarande partiledaren Siv Jensen meddelade på torsdagen att hon lämnar posten som varit hennes sedan 2006.

Första vice ordförande Sylvi Listhaug har länge varit favorittippad till att ta över när dagen är inne. Och Siv Jensen gjorde ingen hemlighet om var hon står i den frågan.

Jag är väldigt ödmjuk inför att Siv pekar ut mig som sin arvtagare. Siv har gett mig möjligheter som få kan drömma om, säger Sylvi Listhaug som haft flera ministerposter i den norska regeringen.

Omstritt Rinkebybesök

I mars 2018 avgick hon som justitie- och invandringsminister efter en schism som började med att hon lade ut ett Facebookinlägg med texten "Ap (norska Socialdemokraterna) tycker att terroristernas rättigheter är viktigare än rikets säkerhet".

Sensommaren 2017 hamnade Sylvi Listhaug i blåsväder efter ett besök i Rinkeby i nordvästra Stockholm under den norska valrörelsen. Uttalanden i samband med resan fick hennes dåvarande svenska motpart Heléne Fritzon (S) att ställa in ett planerat möte mellan de två.

Fremskrittspartiets (Frp) landsmöte ska i maj utse efterträdaren till Siv Jensen, som också undanber sig omval till stortinget i höst.

Att hon redan nu gör klart vem som bör efterträda henne väcker ont blod inom partiet.

Annons

Annons

"Redan splittrat"

"I ett redan splittrat Frp är det sista vi behöver en ny, splittrande partiledare som heter Sylvi Listhaug", skriver partiveteranen Silje Flaten Haugli i en krönika i VG, där hon anser att partistämman ska säga nej till Sylvi Listhaug.

Också länsordföranden i Trøndelag är kritisk till den utpekade nya partiledaren:

Partiet behöver en samlande ledare som har bredast möjliga stöd i partiet, säger Tommy Skatland.

Sylvi Listhaug är helt med på att landsmötet har sista ordet.

Det är fullt möjligt att framföra alternativa kandidater om man önskar det. Men jag tror att de allra flesta inser att Frp behöver samla laget, räta på ryggen och göra det så bra som möjligt i höstens val, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss