A-
A+

Internationell musiktävling ska lyfta trumpetare

Maria Frej, vd och konserthuschef för Malmö Live, och trumpetvirtuosen Håkan Hardenberger presenterar en ny dansksvensk trumpetsatsning.
Maria Frej, vd och konserthuschef för Malmö Live, och trumpetvirtuosen Håkan Hardenberger presenterar en ny dansksvensk trumpetsatsning.
KulturTT

En ny internationell musiktävling ska ge lovande unga trumpetare ett lyft. Den dansksvenska satsningen lanseras på den svenske trumpetvirtuosen Håkan Hardenbergers 60-årsdag.

Annons

Annons

Han kommer själv att vara juryordförande i "Hardenberger International Trumpet Competition", som genomförs första gången 2023 och därefter återkommer var tredje år.

Priset blir motsvarande 134 000 kronor, ett instrument och en turné. Men framför allt kan deltagande i tävlingen innebära en kickstart av solokarriären, både för vinnaren och övriga finalister.

Det blir en möjlighet att starta en karriär, att bli upptäckt, säger Håkan Hardenberger vid en pressträff i Malmö.

Han var först tveksam till idén, men sedan har han funderat på vad de internationella trumpettävlingar han själv deltog i som ung har betytt. Han fick vänner för livet, viktiga kontakter och en ny självkännedom.

Man fick något slags pejling av var man låg. Det var någonting som fick en att upptäcka sig själv.

Bakom satsningen står Malmö live konserthus och Malmö symfoniorkester på den svenska sidan och DR Koncerthuset och Danmarks radios symfoniorkester på den danska sidan av Öresund.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.