Internationella utspel i förödelsens Beirut

Irans utrikesminister Javad Zarif var en av de diplomater som under fredagen besökte förödelsens Beirut.
Irans utrikesminister Javad Zarif var en av de diplomater som under fredagen besökte förödelsens Beirut.
LibanonTT-AFP

Flera inflytelserika diplomater besöker Beirut där återuppbyggnaden efter explosionen pågår för fullt.

FN meddelar att dödssiffran stigit till 178 och att 6 000 skadats.

Annons

Annons

En av toppdiplomaterna som besökte staden på fredagen var Irans utrikesminister Javad Zarif som bland annat samtalade med den Iranstödda shiarörelsen Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah.

Även USA hade under dagen representanter som besökte staden. Den amerikanska toppdiplomaten David Hale samtalade, tillsammans med Frankrikes försvarsminister Florence Parly, med en mängd representanter för det libanesiska civilsamhället.

Två av de 178 människor som hittills bekräftats avlidna i explosionen var franska medborgare, något som nämndes under Parlys senare möte med Libanons president Michel Aoun.

USA och Frankrike är två av de länder som, i likhet med Sverige, anser att biståndet för återuppbyggnaden av staden inte bör ges till den avgående regeringen utan i stället bör distribueras till olika delar av civilsamhället. Irans Zarif är av motsatta åsikt.

Andra bör inte villkora sitt stöd till Libanon för att påverka vilken regering landet får, säger den iranske utrikesministern.

Sent på fredagseftermiddagen meddelade FN-organet Ocha att dödstalet stigit från 171 till 178, och att 30 personer saknas enligt officiella uppgifter.

Hamnen i Beirut fungerar till 30 procent.

Världshälsoorganisationen uppger samtidigt att sex sjukhus och 20 sjukhuskliniker har skadats i explosionen. Tidigare var uppgiften att tre sjukhus och 15 kliniker blivit skadade.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons