A-
A+

IOK:s vändning – 22 spelare i fotbollslagen

Målvakten Zecira Musovic är numer inte en reserv ut en fullvärdig spelare i den svenska OS-truppen. Arkivbild.
Målvakten Zecira Musovic är numer inte en reserv ut en fullvärdig spelare i den svenska OS-truppen. Arkivbild.
FotbollTT

Sverige och de andra fotbollsnationerna som ska spela i OS får som de vill: antalet spelare i trupperna höjs från 18 till 22.

"Skönt att beslutet äntligen är fattat och att det är ett bra sådant", säger förbundskapten Peter Gerhardsson till Svenska fotbollförbundets webbplats.

Annons

Annons

För Sveriges del betyder det att målvakten Zecira Musovic, försvararen Julia Roddar samt anfallarna Anna Anvegård och Rebecka Blomqvist också kan skrivas in i OS-truppen.

I tisdags togs kvartetten ut som reserver eftersom Internationella olympiska kommittén (IOK) då inte tillät fler än 18 ordinarie spelare i fotbollslandslagen som ska delta i de stundande sommarspelen.

"Känns väldigt bra"

Sedan några veckor tillbaka har Sverige och flera andra nationer drivit frågan om att fyra ytterligare spelare borde tillåtas i fotbollstrupperna, bland med argument som coronapandemi, varma klimatet och det intensiva spelschemat.

Nu har IOK alltså vänt i frågan och tillåter 22 ordinarie spelare.

"Det känns naturligtvis bra att IOK har tagit det här beslutet till slut. Vi i Sverige har tillsammans med andra nationer lagt ner ett aktivt och hårt jobb i frågan och det känns väldigt bra att det gett resultat på det sätt vi önskat", säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors till Svenska fotbollförbundets webbplats.

Annons

Annons

18 i matchtrupp

När förbundskapten Peter Gerhardsson ska ta ut sina matchtrupper under den stundande turneringen kommer han att behöva sålla bland de 22 spelarna. Inför matcherna får endast 18 spelare tas ut, alltså en startelva och sju avbytare. Fyra spelare får sitta på läktaren.

"Det är ett logiskt beslut som ger oss bättre möjligheter att ta hänsyn till spelarnas belastning och förutsättningar att prestera under det tuffa matchandet i Japan", säger Gerhardsson.

Som jämförelse utökades trupperna i herrarnas pågående fotbolls-EM från 23 till 26 spelare på grund av coronapandemin.

Damlandslaget inleder OS-fotbollen med gruppspelsmatch mot regerande världsmästaren USA i Tokyo den 21 juli.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!