A-
A+

IOK varnar: Ryskt krigsstöd får konsekvenser

OS-mästaren i simning, Jevgenij Rylov, har stängts av på grund av sitt stöd för Rysslands krig mot Ukraina. Fler konsekvenser kan vänta ryska idrottare, varnar IOK-basen Thomas Bach. Arkivbild.
OS-mästaren i simning, Jevgenij Rylov, har stängts av på grund av sitt stöd för Rysslands krig mot Ukraina. Fler konsekvenser kan vänta ryska idrottare, varnar IOK-basen Thomas Bach. Arkivbild.
OlympisktTT

Ryska idrottsstjärnor som stödjer Rysslands invasion av Ukraina får räkna med att det får konsekvenser. Det säger Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach.

Vi följer dem noggrant, säger Bach.

Annons

Annons

Internationella gymnastikförbundet (Fig) stängde av den ryske gymnasten Ivan Kuliak som visade sitt stöd för Rysslands krigföring i Ukraina genom att bära den ryska krigssymbolen Z på bröstet under en världscuptävling i Doha. Och Internationella simförbundet (Fina) har stängt av den dubble OS-mästaren i simning, Jevgenij Rylov, i nio månader för att ha deltagit i den ryska presidenten Vladimir Putins stora manifestation för kriget i Ukraina.

Vi följer noga vilka som stödjer kriget genom uttalanden eller ageranden och det får eller har fått nödvändiga konsekvenser. Bland annat genom Fina och Fig som har straffat sådant stöd för kriget, säger Bach i sitt tal vid IOK:s session i Lausanne, enligt Inside the games.

"Stark fredssymbol"

Bach säger också att att man beaktar det faktum att det kan ge upp till 15 års fängelse i Ryssland om man visar att man är emot kriget, och menar därför att tystnad kan få tala för sig själv.

Vår ledstjärna är fred, och OS, som enar hela världen i fredliga tävlingar, är en stark fredssymbol. Men för att ena hela världen måste aktiva i olympiska idrotter acceptera reglerna, även och framför allt om deras länder är i en konflikt eller ett krig, säger Bach enligt Inside the games.

Att många idrotter, på uppmaning av IOK, har stoppat ryska idrottare från att tävla internationellt ska inte ses som en bestraffning utan som ett skydd, säger Bach.

Det är ett skydd för tävlingarnas integritet. Säkerheten för ryska och belarusiska idrottare och ledare kan inte garanteras på grund av djupa antiryska och antibelarusiska stämningar i många länder till följd av invasionen, säger Bach enligt AP.

Annons

Annons

Ryska hot

I sitt tal berättade Bach också om den försämrade relationen till Ryssland de senaste åren.

Relationen har försämrats dramatiskt av dopningsskandaler, cyberattacker och även personliga hot mot personer inom IOK och den olympiska rörelsen, säger Bach, enligt Inside the games.

Efter de ryska dopningsavslöjandena i samband med OS i Sotji 2014 har IOK i de tre senaste olympiska spelen tillåtit ryska idrottare att tävla under neutral flagg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.