A-
A+

Iran stoppar bitcoinbrytning efter elavbrott

Nedsläckta gator i Irans huvudstad Teheran i januari. Även den gången gav myndigheterna kryptobrytning skulden för strömavbrotten.
Nedsläckta gator i Irans huvudstad Teheran i januari. Även den gången gav myndigheterna kryptobrytning skulden för strömavbrotten.
IranTT-AFP

Irans förbjuder all brytning av kryptovalutor under fyra månaders tid.

Beskedet kommer efter att landets större städer ännu en gång drabbats av omfattande strömavbrott.

Annons

Annons

Att bryta kryptovalutor är inte tillåtet fram till den 22 september, säger president president Hassan Rouhani i ett tv-sänt tal.

Den process genom vilka nya "mynt" av digitala valutor skapas kallas för brytning och kräver stora mängder datorkraft, vilket i sin tur slukar stora mängder energi.

Enbart brytningen av bitcoin ‒ den mest kända kryptovalutan ‒ konsumerar enligt brittiska Cambridgeuniversitetet årligen 115 terawattimmar el, att jämföras med Sveriges totala elförbrukning på 132 terawattimmar. Som en följd flockas kryptoentreprenörer till områden med billig el, som Kina, Kazakstan och Iran.

Iran har flera gånger tidigare anklagat kryptobrytningen för att orsaka strömavbrott. I mars stängdes över 1 600 kryptocenter i landet ned.

Kritiker menar dock att myndigheterna hittat en tacksam syndabock och att brytningen ges skulden för problem orsakade av bristande underhåll och investeringar i elnätet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!