A-
A+

IS tar på sig attack mot moské i Afghanistan

Attacken inträffade när troende samlats vid en shiitisk moské i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.
Attacken inträffade när troende samlats vid en shiitisk moské i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.
AfghanistanTT-AP-AFP

Ohyggliga bilder sprids på sociala medier från den kraftiga explosion som inträffade vid en moské i norra Afghanistan. Minst tio människor har dött i dådet som terrorgruppen IS nu har tagit på sig.

Annons

Annons

På bilderna syns hur offren bärs iväg till sjukhus från moskén, full med glassplitter, i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.

Uppgifterna om antalet döda och skadade går fortfarande isär. Talibanerna uppger att minst 25 personer har dött, enligt preliminära uppgifter, medan polisen uppger att tio personer dödats och 15 skadats.

Attacken inträffade när troende samlats vid den shiitiska moskén under högtiden Ramadan för att be.

IS uppger i ett uttalande att "kalifatets soldater" lyckades få in en väska med en sprängladdning i moskén, uppger AFP.

Fler attacker på andra håll

I en separat attack i staden Kunduz dödades minst fyra personer och 18 skadades.

Under torsdagen skadades också två barn när en bomb exploderade i huvudstaden Kabul. Även den attacken var riktad mot den shiitiska minoritetsgruppen.

I tisdags dödades minst sex personer och över 20 skadades vid ett dubbelt sprängdåd mot en pojkskola i Kabul. Den första explosionen riktades mot skolan och ytterligare en explosion inträffade när människor börjat samlas för att hjälpa de skadade.

Annons

Annons

Riktar in sig på skolor

Det rör sig om en skola motsvarande högstadiet eller gymnasiet, och som ligger i distriktet Dasht-e-Barchi i Kabuls västra del. Området bebos till stor del av hazarer, en shiamuslimsk minoritet som flera gånger tidigare har varit måltavla för attacker från sunnifundamentalistiska IS.

IS har tidigare riktat in sig på skolor i Afghanistan. I maj förra året, några månader innan talibanerna tog makten i Kabul, dödades över 60 barn – mestadels flickor – när två sprängladdningar detonerade utanför deras skola i huvudstaden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.