A-
A+

Israel möter Egypten om Gazas framtid

Egyptens utrikesminister Samih Shoukry (trea från vänster) möter Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi (andra från höger) i Tahrirpalatset i Kairo.
Egyptens utrikesminister Samih Shoukry (trea från vänster) möter Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi (andra från höger) i Tahrirpalatset i Kairo.
Israel/EgyptenTT-AFP-Reuters

Uppsåtet uppges vara gemensamt: varaktigt vapenstillestånd i Gaza.

Topprepresentanter för Israel och Egypten möts för att diskutera Gazaremsans framtid under Hamas styre.

Annons

Annons

Israel och Egypten möts för samtal om Gazaremsan.
Israel och Egypten möts för samtal om Gazaremsan.

Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi träffade högt uppsatta egyptier, däribland utrikesminister Samih Shoukry i Kairo på söndagen.

Besöket bekräftar Egyptens ökade regionala betydelse, samt landets insats för att få till stånd ett eldupphör efter 11 dagars väpnad konflikt mellan Israel och Hamas i Gaza.

"Detta är det första formella besöket (i Egypten) av en israelisk utrikesminister på 13 år", skrev Ashkenazi på sociala medier inför mötet. Texten var talande nog på hebreiska, arabiska och engelska.

Shoukry konstaterade efter mötet att ett vapenstillestånd kräver att både Israel och palestinierna upphör med aktiviteter som kan provocera fram militär eskalering.

"I detta behov ingår särskild försiktighet (i frågor som rör) östra Jerusalem, al-Aqsa-moskén och samtliga muslimska och kristna heliga platser", stod det i ett egyptiskt uttalande.

Tidigare ärkefiender talar

Besöket visar på hur de två länderna, en gång dödsrivaler, väljer att samarbeta om framtiden för den smala Gazaremsan mellan de två länderna.

"Vi ska diskutera ett permanent vapenstillestånd med Hamas, mekanismer för att bistå med humanitär hjälp samt återbyggnad av Gaza – där det internationella samfundet har en avgörande betydelse" skriver utrikesministern.

Parallellt mötte Egyptens underrättelsechef Abbas Kamal Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på söndagen.

"President Abd al-Fattah al-Sisi har instruerat underrättelsechefen att möta Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och berörda myndigheter för att få till stånd ett permanent vapenstillestånd samt att diskutera den senaste utvecklingen på den palestinska fronten", sade en högt uppsatt tjänsteman till AFP före mötet.

De två enades om "ökat samarbete".

Ett problem är att Netanyahu kan fällas av en ny regeringskoalition.

Ett uppdrag, säger tjänstemannen som inte vill bli namngiven enligt AFP, är att försöka ena de rivaliserande grupperna i Västbanken och Gaza.

Annons

Annons

Hamas till Egypten

Nästa vecka väntas ledare för Hamas, såsom Ismail Haniyah, till Kairo för samtal.

Egypten och president al-Sisi spelar en mycket mer aktiv roll. Det stod klart under de elva dagarna av krig, säger en Hamasrepresentant till nyhetsbyrån Reuters.

Islamiströrelsen Hamas, som är terrorstämplad av bland andra EU, har rötter i det Muslimska brödraskapet, som en gång skapades i Egypten och som förbjudits i landet. Men Egypten har samtidigt väl etablerade underrättelsekontakter i rörelsen.

Egypten är "superpragmatiskt" när det gäller Hamas och Gaza, säger en diplomat till Reuters.

I bakgrunden finns även USA, med president Joe Biden och utrikesminister Antony Blinken som ledande aktörer. Biden och al-Sisi talades vid två gånger under en femdagarsperiod i samband med konflikten.

Tveksamheter är stora att processen blir en framgång:

Detta ära mer av konfliktkontroll än konfliktlösning, säger Egyptens tidigare utrikesminister Nabil Fahmy.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!