A-
A+

Israel vill stoppa Musks Starlinkplaner

Explosion efter ett israeliskt anfall mot Gaza på lördagen.
Explosion efter ett israeliskt anfall mot Gaza på lördagen.
MellanösternTT-AP-AFP

I över ett dygn saknade Gazaremsans 2,3 miljoner invånare internet och telefon efter Israels attacker.

Miljardären Elon Musk ville använda Starlink för att koppla upp hjälporganisationer igen. Israel lovade att stoppa Musks planer.

Tidigt på söndagsmorgonen var uppkopplingen mot internet på väg att återställas i Gaza, enligt Londonbaserade Netblocks, som övervakar internetfriheten i världen.

En av AFP:s anställda som befinner sig i Gaza City uppger att han åter kan använda internet, att hans mobilnätverk fungerar och att lyckats ta kontakt med människor via telefonen.

Musk erbjöd hjälp

Larmet om att internet och mobil- och telefonnätet slagits ut helt kom i samband med Israels utökade militärinsats på fredagskvällen. Hjälporganisationer som Unicef, Läkare utan gränser och WHO uppgav att de inte längre fick kontakt med anställda på plats i Gaza.

På lördagskvällen lovade Elon Musk, vars rymdbolag Space X äger satellitnätverket Starlink, att koppla upp "internationellt erkända hjälporganisationer".

Israel ville stoppa

Israels kommunikationsminister Shlomo Karhi skrev på X att landet kommer att "använda alla tillgängliga medel" för att stoppa Starlink i Gaza.

"Hamas kommer att använda det för terroraktiviteter. Därom råder inget tvivel", skrev Karhi och lade till att terrorstämplade "Hamas är IS".

Karhi skrev också att Musk kanske är villig att "villkora" Starlink med att Hamas släpper sin gisslan, "våra bortrövade barn, söner, döttrar, gamla".

Människorättsorganisationen Human Rights Watch varnar för att bristfälliga kommunikationsmöjligheter i Gaza kan få allvarliga konsekvenser för bland annat sjukvården, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Deborah Brown vid HRW pekar på att bristen på insyn från omvärlden riskerar att "mörklägga omfattande övergrepp och bidra till straffrihet för brott mot mänskliga rättigheter".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.