A-
A+

Israels järnkupol – militär trumf med hål

Robotar från Israels 'järnkupol' (till vänster) ger sig upp för att möta en raketsvärm (till höger) från Gazaremsan. Bild från i förra veckan.
Robotar från Israels "järnkupol" (till vänster) ger sig upp för att möta en raketsvärm (till höger) från Gazaremsan. Bild från i förra veckan.
MellanösternTT

Israels försvarsmakt ger inte upp förrän landets folk har fått "lugn och säkerhet", bedyrar premiärministern. Trumfkortet mot palestinska raketer är luftvärnssystemet Järnkupolen – och kommande laserkanoner. Men att uppnå total säkerhet militärt går inte.

Det är en illusion, en chimär, säger Andreas Hörnedal på FOI.

Annons

Annons

Robotar från Israels 'järnkupol'-system på väg upp för att möta palestinska raketer över staden Ashkelon. Bild från i förra veckan.
Robotar från Israels "järnkupol"-system på väg upp för att möta palestinska raketer över staden Ashkelon. Bild från i förra veckan.
Stor förödelse efter Israels motanfall i Gazaremsan. Bild från staden Gaza i måndags.
Stor förödelse efter Israels motanfall i Gazaremsan. Bild från staden Gaza i måndags.
Premiärminister Benjamin Netanyahu (till höger) tar sig en titt på en robotlavett inom 'järnkupol'-systemet. Bild från 2019.
Premiärminister Benjamin Netanyahu (till höger) tar sig en titt på en robotlavett inom "järnkupol"-systemet. Bild från 2019.

I kriget mellan Hamas och Israel ställs den judiska statens spjutspetsteknik mot relativt enkla, men ändå dödliga, palestinska raketer. Under den senaste veckans strider har videor lagts upp i sociala medier som visar hur Israels robotar över hela himlen jagar i fatt och spränger stora mängder raketer.

Israel hävdar att systemet som kallas Järnkupolen lyckas stoppa 90 procent av alla raketer.

Det är unikt såtillvida att det har kapacitet att ta hand om sådana här massanfall av raketer, säger Andreas Hörnedal, som är forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
De har lyckats bygga ett system som är så kostnadseffektivt att de faktiskt har råd att skjuta ner artilleriraketer gång på gång. Annars är ett problem med luftvärnssystem att de blir väldigt dyra.

20 gånger så många döda

Sammanlagt har Hamas, som är terrorstämplat men styr i Gaza, och den mindre organisationen Islamiska jihad skickat över 3 000 raketer den senaste tiden, enligt Israels beräkningar. De allra flesta kan alltså stoppas, men de som trots allt når igenom kan slå ned var som helst.

Raketerna har krävt ett tiotal dödsoffer i Israel. Det är ungefär en tjugondel av antalet liv som har gått till spillo i Gazaremsan, när den överlägsna israeliska krigsmakten gått till massivt motanfall för att komma åt extremislamisternas raketramper och försörjningsvägar, som ofta är underjordiska.

Premiärminister Benjamin Netanyahu lovar att Israel inte ger upp förrän hela landet och hela befolkningen är säker. Men Järnkupolen har trots allt sina begränsningar.

Om det här stoppar 90 procent av raketerna så är det oerhört bra, ur teknisk synvinkel är det ett väldigt lyckat system, säger Hörnedal.

Annons

Annons

Futuristisk laser

Det som skulle kunna putsa siffran är futuristiska "Järnstrålen", en typ av laserkanon som Israel har visat upp på vapenmässor sedan 2014. Såvitt känt är den dock ännu inte klar för aktiv tjänst. Men även om den skulle fungera till fullo är ett 100-procentigt skydd "i princip omöjligt", menar Hörnedal.

Det finns ofta någon önskedröm om att du kan köpa total säkerhet bara du köper rätt militära system, men det är en illusion, en chimär, skulle jag säga.

Dessutom är inga militära resurser outtömliga. Inte för Hamas, vars raketer hela eller i delar måste smugglas in i det omringade Gaza, men inte heller för den militära stormakten Israel.

För båda sidor har det ryktats om att missilerna börjar ta slut och att det bidrar till att man är mer benägen att tala om eldupphör. Israel kan naturligtvis tillverka mer, och även få hjälp av sin allierade USA, men inte i hur hög takt som helst.

Mycket spekulationer

Vilka resurser Hamas har är höljt i dunkel. I deras fall heter den militära mentorn Iran, i alla fall om man får tro Israel. Men Pieter Wezeman, seniorforskare på det Solna-baserade institutet Sipri, betonar att det är mycket svårt att sålla bland propaganda och andra uppgifter.

Väldigt lite är egentligen känt, väldigt mycket är spekulationer, man ser fina bilder av vilka raketer Hamas har och så vidare, säger han.
Det kan absolut vara sant det som Israel säger, men utan oberoende granskning kan man inte uttala sig med stor säkerhet.

Wezeman jämför med kriget i Jemen, där FN:s experter har studerat rester av projektiler och bekräftat att Huthirebellerna får utrustning från Iran.

Men när det gäller Hamas är det egentligen bara Israel som har bevismaterial. Tror man inte på dem, då vet man inte varifrån det kommer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!