A-
A+

Israels regering skärper tonen mot palestinier

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
MellanösternTT-AP

Israels nytillträdda regering förbereder en rad åtgärder som är riktade mot det palestinska ledarskapet.

Annons

Annons

Uppgiften kommer från premiärminister Benjamin Netanyahus kansli på fredagen. Uttalandet gjordes efter ett möte med det israeliska säkerhetskabinettet.

Enligt uttalandet är åtgärderna ett svar på palestinska påtryckningar om att den internationella domstolen (ICJ) i nederländska Haag ska granska den israeliska ockupationen av Västbanken.

FN:s generalförsamling röstade för ett par veckor sedan igenom en resolution som ber ICJ att bedöma om Israel har juridisk rätt att agera i Västbanken och östra Jerusalem.

Israels säkerhetskabinett – en särskilt utvald grupp ministrar utsedda av Netanyahu – betecknar de palestinska myndigheternas förfrågan som "ett beslut att inleda ett politiskt och juridiskt krig mot staten Israel".

Den israeliska regeringen, som ofta betecknas som ultranationalistisk och med politisk hemvist långt till höger, markerar genom besluten en hårdför hållning gentemot de palestinska myndigheterna.

"Den nuvarande regeringen kommer inte att sitta still och betrakta detta krig, den kommer att agera när det är nödvändigt" löd formuleringen från premiärministerns kansli.

Bland flera andra åtgärder finns en frysning av en utbetalning på 39 miljoner dollar, motsvarande 417 miljoner kronor, till de palestinska myndigheterna. Pengarna ska i stället gå till anhöriga till israeliska medborgare som dödats i attacker utförda av militanta palestinier, enligt regeringen.

Även riktade åtgärder, inte helt specificerade, mot palestinska myndighetspersoner förbereds.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.