Isyxan som dödade Trotskij på museum

Den isyxa som anses ha använts vid mordet på Lev Trotskij i Mexiko 1940. Arkivbild.
Den isyxa som anses ha använts vid mordet på Lev Trotskij i Mexiko 1940. Arkivbild.
USA/MexikoTT-Reuters

Han mördades i Mexiko för 80 år sedan. Nu ställs den isyxa som den sovjetiske revolutionären Lev Trotskij dödades med ut på museum i USA.

Annons

Annons

Den sovjetiske revolutionären Lev Trotskij i Mexiko 1937. Arkivbild.
Den sovjetiske revolutionären Lev Trotskij i Mexiko 1937. Arkivbild.

Trotskij, den sovjetiske diktatorn Josef Stalins antagonist, mördades i exil i augusti 1940. Yxan trängde in i huvudet men offret dog först dagen därpå, den 21 augusti, på sjukhus. Dessutom skrek han och gjorde motstånd och attentatsmannen, den sovjetutbildade spanjoren Ramón Mercader, kunde gripas.

Efter att först ha visats upp av polisen försvann vapnet – men 80 år senare ställs det nu ut på Washingtons internationella spionmuseum.

Detta sedan Keith Melton, spionhistoriker åt den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, ägnat decennier åt att försöka hitta det.

Jag gillar detektivjakter. Det här är verkligen en som utmanade mig, säger han.

Ett stort antal möjliga yxor avfärdades genom åren. Den rätta yxan, tillverkad i Österrike av företaget Werkgen Fulpmes, gäckade Melton.

Men 2005 medgav dottern till en mexikansk polis att hon länge haft yxan – och Melton fick till slut köpa den, men han vill inte berätta för hur mycket.

Yxan är enligt Melton den rätta, bland annat för att rättsmedicinska analyser fastslagit resterna av ett blodigt fingeravtryck på vapnet som överensstämmer med det som visades upp av polisen 1940.

Mönstrets kontur stämmer perfekt med det fingeravtryck som visas på fotot, säger han.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons