A-
A+

It-attackerna: "Vi är en del av ryska gruppen"

Anonymous Sudan har kommunicerat flitigt på plattformen Telegram.
Anonymous Sudan har kommunicerat flitigt på plattformen Telegram.
It-attackerTT

Hackergruppen som tagit åt sig "äran" för attackerna mot Sverige tillhör nu ett ryskt nätverk. Det säger Anonymous Sudan själva.

Det här är exakt vad vi sett också, att det är ryska aktörer som legat bakom från början, säger cybersäkerhetsexperten Marcus Murray.

Annons

Annons

Överbelastningsattackerna mot svenska myndigheter, företag och intressen har fortsatt i dagarna. Gruppen Anonymous Sudan har sagt att det är de som ligger bakom, men har tidigare tagit avstånd från rapporter som länkar samman dem med ryska aktörer. Under söndagen gick gruppen dock ut och meddelade att de nu ingår i ryska hackernätverket Killnet.

"De har hjälpt oss och det är bra folk", lyder förklaringen.

Förklarade krig

Marcus Murray, cybersäkerhetsexpert vid Truesec pekar dock på en annan förklaring:

Det har varit ryska intressen från början. Det riktiga Anonymous förklarade krig mot Ryssland kort efter invasionen av Ukraina. Därefter har Ryssland aktivt försökt infiltrera Anonymous och kidnappa deras varumärke.

Trusec har genomfört en analys av Anonymous Sudan i en rapport som släpptes under måndagen. Där framgår att gruppen inte ingår i det som kan beskrivas som "islamistiska hackers" utan snarare rört sig i kretsar med koppling till Ryssland från det att gruppen blev känd.

Enligt Trusec är den mest troliga förklaringen att Anonymous Sudan startades av ryska aktörer för att rikta strålkastarljuset mot de omdiskuterade koranbränningarna och den politiska kris de skapat mellan Sverige och Turkiet angående medlemskapet i Nato.

Det här är en rysk påverkansoperation. Den har varit iklädd Anonymous för att skapa trovärdighet. Men de (Anonymous) och Ryssland är fiender, säger Murray och fortsätter:
Givet det geopolitiska läget är det här det nya normala.

Annons

Annons

"Fan ta er"

Även konton på sociala medier som traditionellt kopplats till det riktiga Anonymous dementerar att Anonymous Sudan skulle ha något med rörelsen att göra. Kontot "@AnonOpsSE" skriver på Twitter :

"Anonymous Sudan är inte Anonymous och fan ta er och fan ta Killnet om ni vill leka så låt oss leka", innan tweeten avslutas med uppmaningar om att stödja Ukraina.

Marcus Murray råder den som känner sig förvirrad av alla uppgifter om attacker och påverkanskampanjer att vara källkritisk och söka fakta från etablerade aktörer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.