A-
A+

Italiens politiska kris – fem viktiga punkter

Får inte avgå. Premiärminister Mario Draghi lämnade in sin avskedsansökan efter den senaste turbulensen i italiensk politik. Men det godtogs inte av presidenten, som hänvisar Draghi tillbaka till parlamentet för att göra ett nytt försök att lösa den politiska krisen.
Får inte avgå. Premiärminister Mario Draghi lämnade in sin avskedsansökan efter den senaste turbulensen i italiensk politik. Men det godtogs inte av presidenten, som hänvisar Draghi tillbaka till parlamentet för att göra ett nytt försök att lösa den politiska krisen.
ItalienTT

Italiens premiärminister vill avgå men presidenten vägrar att acceptera hans avskedsansökan. I stället uppmanas Mario Draghi att försöka lösa den politiska krisen genom att åter vända sig till parlamentet.

Italienexperten Fabio Cristiano, statsvetare vid Lunds universitet och vid universitetet i Utrecht, svarar på fem viktiga frågor.

Annons

Annons

Vad är det som har hänt?

Det som har hänt är unikt och förvånande även för italienarna själva. Att premiärminister Draghi lämnar in sin avskedsansökan trots att han har fått parlamentets stöd är extraordinärt. Det är också därför som presidenten inte har velat godta hans avskedsansökan, eftersom han fick stöd i parlamentet. Enligt praxis är det först då stöd saknas som det är i sin ordning att avgå. Att Femstjärnerörelsen avstod från att rösta innebär inte ett misstroende men Draghi upplever ändå att han saknar tillräckligt med stöd och det är därför som han vill avgå.

.

Det är ofta politisk kris och regeringsombildning i Italien. Hur pass allvarligt är det politiska läget denna gång?

Det är allvarligt med tanke på det osäkra läge som just nu råder. Italien fick i samband med pandemin omfattande stöd från EU och det covidstödet är förbundet med vissa krav. Sedan kom Ukrainakriget, en kris som man inte räknat med, och som drabbat också Italien hårt. Om det förut fanns en stor entusiasm och bred enighet över hela linjen politiskt för att återuppbygga Italien efter pandemin – med Draghi som sågs som den starka ledaren som skulle ena landet – så råder det nu en mycket större oreda och osäkerhet.

.

Vad händer på onsdag?

Onsdagen blir en avgörande dag. I nuläget är det så pass mycket som fortfarande är oklart och inte sägs rätt ut politiskt. Draghi har mest talat i allmänna termer som att det saknas politisk vilja och så vidare. På onsdag kommer premiärministern åter till parlamentet och då kommer mycket att klarna, tror jag.

.

Vad bedömer du är det sannolika utfallet i den här krisen?

Det mest troliga utfallet är att det bildas en ny regering ledd av Draghi men utan Femstjärnerörelsen i koalitionen, eller så bildas en ny regering – med eller utan Femstjärnerörelsen – ledd av någon annan än Draghi.

.

Blir det nyval till hösten?

Nej, det är inte troligt. Jag tror trots allt att det finns ett tillräckligt brett stöd för att bilda en regering.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.