A-
A+

Italiens utrikesminister splittrar regeringen

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio bryter med sitt parti. Arkivbild.
Italiens utrikesminister Luigi Di Maio bryter med sitt parti. Arkivbild.
ItalienTT-AFP

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio lämnar sitt parti Femstjärnerörelsen och skapar en ny grupp. 60 parlamentsledamöter har anslutit sig.

Det är ett slag mot Mario Draghis breda koalition, men att döma av en omröstning i parlamentet har premiärministern fortfarande stöd.

Annons

Annons

Partiet Femstjärnerörelsen är "tvetydigt" när det gäller Italiens stöd till Ukraina efter Rysslands invasion, säger utrikesminister Luigi Di Maio, som därför har bestämt sig för att lämna det parti som han tidigare har lett.

Hans beslut kommer efter flera månader av interna stridigheter inom partiet som har tappat mycket av sitt stöd de senaste åren.

60 tidigare parlamentsledamöter har anslutit sig till Di Maios nya grupp, som har fått namnet Insieme per il Futuro (Tillsammans för framtiden).

I dag lämnar jag och så många andra Femstjärnerörelsen, sade han på tisdagen.
Vi lämnar vad som i morgon inte längre kommer att vara den främsta politiska kraften i parlamentet.

Diplomatisk lösning

Di Maio har stöttat premiärminister Mario Draghis stöd för Ukraina de senaste månaderna och anser bland annat att Italien ska skicka vapen till landet. I den frågan har han hamnat i konflikt med tidigare premiärministern och i dag Femstjärnerörelsens partiledare Giuseppe Conte – som anser att Italien i stället ska arbeta för en diplomatisk lösning.

De flesta parlamentsledamöterna stöttar Draghis linje. Han har skickat vapen och pengar till Ukraina och har stöttat EU:s sanktioner mot Ryssland, medan Conte har varnat för att Italien kan bli inblandat i en kapprustning.

Annons

Annons

Tydligt stöd

Under onsdagen röstade en överväldigande majoritet av ledarmötena i det italienska parlamentets underhus för att anta en resolution om stöd för regeringens hållning i frågan om Ukrainakriget, med tillägget att parlamentet bör får större inflytande. Resultatet gick i linje med en liknande omröstning i överhuset i tisdags.

Conte betonade att hans parti fortfarande stod bakom koalitionen.

Att dra tillbaka stödet för Draghi är inte aktuellt, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.