A-
A+

Italienska byar betalar för nyinflyttade

En man promenerar på en gata i Kalabrien. Nu vill regionen ha fler invånare. Arkivbild.
En man promenerar på en gata i Kalabrien. Nu vill regionen ha fler invånare. Arkivbild.
ItalienTT

Sugen på att flytta till Italien och starta eget? Den italienska regionen Kalabrien kan tänka sig att betala för dig – men du måste uppfylla vissa krav.

Annons

Annons

Regionen är beredd att betala upp till motsvarande 330 000 kronor i bidrag över tre år till den som kan tänka sig att flytta till en liten by med färre än 2 000 invånare.

Men för att få tillgång till pengarna krävs att de inflyttade antingen startar ett nytt företag eller tar över ett redan existerande.

Man måste också vara redo att flytta till Kalabrien inom 90 dagar från det att man fått sin ansökan beviljad. Och erbjudandet vänder sig bara till personer under 40, då regionen hoppas kunna locka till sig unga arbetsvilliga personer.

Gianluca Gallo, regional rådgivare, säger till CNN att månadslönen blir 800–1 000 euro i månaden, drygt 8 000–10 000 kronor. Ett annat alternativ är ett bidrag för att starta ett företag, som ett vandrarhem, en restaurang, bondgård eller butik.

Mer än 75 procent av städerna i regionen har färre än 5 000 invånare och förfallna hus säljs för småpengar. Projektet är ett försök att locka folk till regionen och blåsa liv i det lokala näringslivet.

Regionen Molise och staden Candela har de senaste åren startat liknande satsningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!