A-
A+

Ivanhoestjärnans nyårshälsning till Sverige

Sam Neill som Brian de Bois-Guilbert i 'Ivanhoe'. Pressbild.
Sam Neill som Brian de Bois-Guilbert i "Ivanhoe". Pressbild.
NöjeTT

I fyra decennier har svenskarna lindrat eventuell baksmälla på nyårsdagen till "Ivanhoe" på tv.

Nu kommer en nyårshälsning från stjärnan Sam Neill:

Jag är väldigt stolt över er, säger han till SVT.

Annons

Annons

Sam Neill. Arkivbild.
Sam Neill. Arkivbild.

Han är internationellt sett mest känd för Oscarsvinnaren "Pianot" och "Jurassic Park"-filmerna och har blivit adlad av drottning Elizabeth, men för svenskarna är det främst en annan roll Sam Neill, 75, är mest ihågkommen för. Den som den onde riddaren Brian de Bois-Guilbert i en gammal tv-film resten av världen har glömt bort.

"Ivanhoe" är en lika stor del av nyårsdagstraditionerna i tv som backhoppningen från Garmisch-Partenkirchen och nyårskonserten från Wien.

Den nyzeeländske skådespelaren har i många år skapat sin egen tradition att hälsa till sin svenska fans i sociala medier när nyåret nalkas och i år kommer hans hälsning via SVT, med anledning av att det är 40 år sedan "Ivanhoe" visades första gången i kanalen.

Ska vi titta på den i år? Ja, det ska vi! Kommer Brian de Bois-Guilbert att vinna i år? Ja, det ska han! Och ska vi äta pizza i år? Ja, det är klart att vi ska, säger Sam Neill och skrattar.

Filmen har gått i svensk tv kring jul och nyår nästan varje år sedan dess, men från och med 2002 sänds nyårstraditionen i TV3.

Tv-filmen "Ivanhoe" där Brian de Bois-Guilbert till slut går förlorande ur striden mot Sir Wilfred of Ivanhoe (Anthony Andrews) spelades in i början av Sam Neills karriär och han har medgett i intervjuer att han knappt kommer ihåg inspelningen.

Men han gillar svenskarnas tradition.

Att ni tittat på den i 40 år säger mycket gott om er. Och må ni titta på "Ivanhoe" i åtminstone 40 år till, avslutar han.

"Ivanhoe" sänds i TV3 på nyårsdagen klockan 14.45.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.