Ja till maxtak – men inte från alla

Svenska fotbollförbundet vill inte ha maxtak för evenemang utomhus. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundet vill inte ha maxtak för evenemang utomhus. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Flera remissinstanser säger ja till ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än åtta personer. Svenska kyrkan och Svenska fotbollförbundet vill dock se undantag för folksamlingar som berör deras verksamheter.

Annons

Annons

Remisstiden går ut på torsdagen. Västra Götalandsregionen är den första regionen som meddelar sin inställning till regeringens förslag.

"Eftersom smittspridningen har ökat, trots lokala regionala råd ställer sig Västra Götalandsregionen bakom förslaget", står det i ett remissyttrande till regeringen.

Regionen varnar dock för bland annat ekonomiska konsekvenser och understryker vikten av att de nya restriktionerna inte gäller längre än "absolut nödvändigt".

"Hjärtskärande berättelser"

Flera remissinstanser har anslutit sig till dem som bejakar maxtaket. Svensk Kollektivtrafik noterar att en ytterligare begränsning av maxtaket kan minska kollektivtrafikresandet till allmänna sammankomster, "men påverkan kommer att vara mycket marginell" eftersom få reser för att delta i evenemang under pandemin.

Svenska kyrkan accepterar regeringens förslag, men vill att begravningar undantas från bestämmelsen så att 20 personer, exklusive präster och personal, ska kunna närvara vid begravningar. "Sedan begränsningen om åtta personer blev känt har vi fått hjärtskärande berättelser om sörjande människor som ställs inför orimliga val om vem som ska få vara med på begravningen", säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Fotbollen vill ha eget tak

Svenska fotbollförbundet (Svff) vill som tidigare att maxtaket inte ska gälla för evenemang som hålls utomhus, förutsatt att åskådarna kan hålla minst en meters avstånd till varandra. Man vill i stället se ett procentuellt maxtak på 40 procent av en arenas eller annan evenemangsplats deltagarkapacitet.

"Vi kan på goda grunder påstå att fotbollen inte bidragit till smittspridningen, utan tvärtom under en svår tid främjat folkhälsan", motiverar Svff sin inställning i remissyttrandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons