A-
A+

"Jag har en miljon saker att utveckla"

Stina Nilsson inför världscupdebuten i Östersund. Nu siktar hon på sin andra säsong som skidskytt.
Stina Nilsson inför världscupdebuten i Östersund. Nu siktar hon på sin andra säsong som skidskytt.
SkidskytteTT

Det tog ett år i nya sporten, men nu ser sig Stina Nilsson som en riktig skidskytt. Men vägen till OS 2022 är fortfarande lång.

Det vore ju fantastiskt, men det är absolut inget som jag tänker på nu, säger hon.

Annons

Annons

Stina Nilsson fick en bra avslutning på sin första säsong som skidskytt.

I världscupavslutningen i Östersund i mars debuterade hon på högsta nivå och slutade överraskande 26:a i sprint. I jaktstarten blev hon sedan 22:a, före många av världsstjärnorna.

Jag kände mig mer och mer som skidskytt under året. Och jag tycker att jag gjorde det fantastiskt bra i Östersund så där blomstrade jag första gången som skidskytt, säger Nilsson.

"Jätteinspirerande"

Nu inleder hon sin andra skidskyttesäsong efter att ha fått en ordinarie plats i landslaget.

Det är givetvis jättekul. Jag så tacksam att få vara i den här miljön, få sparra med de här tjejerna och se vad de gör, det är guld för mig, säger Nilsson.

Både skyttetränaren Chabloz och förbundskaptenen Johannes Lukas säger att de nu ser Nilsson som en riktig skidskytt.

Jag kan planera mer skidskyttepass för henne. Inte bara pass med åkningsfokus och sen skyttefokus separerat. Nu har hon en så pass bra nivå så vi kan verkligen ha bra skidskytteträning och då är jag säker på att hon kan ta nästa steg, säger Lukas.

Annons

Annons

Fokus på skidåkningen

Chabloz säger att fokus i träningen nu ska ligga på skidåkningen.

För hennes del är det viktigt att återuppta kontrollen över skidåkningen, det som ska vara hennes styrka, säger han.

Nilsson vidareutvecklar resonemanget om skidåkningen:

Det är två olika saker att tävla i längd och i skidskytte, det har jag varit bestämd med och uttryckt hela tiden. En nyckelfråga är att få till bra skidåkning med det här vapnet och bli ett med det på ett sätt som en inbiten skidskytt redan är, säger hon.

Hennes tankar inför nästa säsong ligger inte på att få åka i världscupen eller till OS utan på processen.

Jag sätter som mål att fortsätta att utvecklas. Jag är i fasen i min karriär som skidskytt att jag fortsatt har en miljon saker att utveckla. Vad det leder till nästa säsong, det vet jag inte, säger hon.
Blir jag så bra att jag lyckas prestera så bra att jag får representera Sverige i OS, det vore ju fantastiskt, men det är absolut inget som jag går runt och tänker på nu.

OS en möjlighet

Landslagstränarna tror på fortsatt utveckling för Nilsson, men om det kan leda till en ordinarie plats i världscuplaget eller en OS-plats redan den kommande vintern, det är för tidigt att säga menar de.

Hon är en av dem som kan ta sig till världscupen. Och OS, det är klart att det finns en möjlighet. Men då måste hon slå några ur damlaget som har varit nära pallen på världscupen så det är ingen lätt uppgift. Men det är absolut möjligt, säger Chabloz.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!