-
+

"Jag har i princip avskaffat mig själv"

Ernst Billgren är någonting så ovanligt som en bildkonstnär i 'Stjärnorna på slottet'. Pressbild.
Ernst Billgren är någonting så ovanligt som en bildkonstnär i "Stjärnorna på slottet". Pressbild.
NöjeTT

Konstnären Ernst Billgren står på tur för en egen dag i "Stjärnorna på slottet".

Magi uppstår när man pratar och någon verkligen lyssnar, säger han om upplevelsen.

Annons

Annons

Ernst Billgren berättar att han 'i princip har avskaffat' sig själv. Pressbild.
Ernst Billgren berättar att han "i princip har avskaffat" sig själv. Pressbild.

Ernst Billgren är ett unikum – en bildkonstnär bland deltagarna i "Stjärnorna på slottet".

Helt ensam är han dock inte, historiskt sett. Tidigare har Janne "Loffe" Carlsson och Lasse Åberg varit med. De är förvisso även kända musiker och skådespelare, skrån som vanligtvis dominerar platserna på slottet.

Denna säsong är inget undantag. I år har vi även fått bekanta oss med skådespelarna Ola Rapace, Shima Niavarani och Kjell Wilhelmsen samt artisten Charlotte Perrelli.

Jag kände inte någon av personerna sedan tidigare. Ingen av dem kommer från min bransch. Vi är som en chokladask med praliner från olika världar, säger han.

Vill inte bestämma

Under programmet står deltagarna som vanligt i fokus varsin dag. Billgren lider inte av scenskräck, utan såg fram emot sin dag, berättar han.

Det är ovanligt att ha fyra tända ljus som lyssnar och nickar åt en när man pratar. Då gäller det att passa på att prata om sig själv.

Svårare var det att bestämma aktiviteter, säger konstnären och erkänner att han har gjort det till sin livsåskådning att aldrig göra vad någon säger åt honom.

Därför vill jag inte heller bestämma över andra. Mitt förslag var att inte göra någonting alls. Men det hade nog inte blivit så bra tv.

I stället återskapades en kopia av en ungdomsgård. En typ av plats som Billgren berättar att han aldrig har besökt men alltid har varit nyfiken på.

Nu fick jag chansen, säger han och berättar att deltagarna själva fick välja vad de ville göra på ungdomsgården.
Vi hängde där och gjorde sådant som kidsen gör: Spelade pingis och åt popcorn. Men vi tjuvrökte inte.

Annons

Annons

Upprätthåller en fasad

TT: Det gjorde däremot Ola Rapace i första avsnittet?

Han har en image att upprätthålla. Även om han gärna vill visa upp andra sidor så tror jag att han är förtjust i den bild som har varit ett ideal för män i hundratals år.

TT: Vad är det för bild?

Det självförbrännande levernet som är så vanligt i de fria yrkena. Folk vill leva på kanten, där finns en form av energi som lönar sig rent konstnärligt. Se bara på van Gogh och Hemingway.

Skapar möjligheter

TT: Vilken bild vill du själv visa upp?

Jag har i princip avskaffat mig själv. Jag ser mig själv som en observatör. Därför blir jag alltid snopen när jag går förbi en blank yta och upptäcker att jag fortfarande kastar en spegelbild, säger han och fortsätter:
Om jag gör tvärtemot vad jag själv tycker så skapas nya möjligheter. Jag är väldigt nyfiken av mig. Om man redan vet vad man tycker så finns det ingen anledning att stiga upp på morgonen.

TT: Vad tar du med dig från programmet?

Att magi uppstår när man pratar och någon verkligen lyssnar. Det skapar en positiv energi som gör att det går snabbt att lära känna andra människor.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss