A-
A+

"Jag tror inte på något extraval"

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) har inte längre förtroende hos en majoritet av riksdagens ledamöter. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) har inte längre förtroende hos en majoritet av riksdagens ledamöter. Arkivbild.
PolitikTT

Knappast något extraval. Men regeringen faller troligen innan Stefan Löfven kommer tillbaka med en ny regering.

Det är, enligt statsvetare, ett troligt utfall av misstroendeförklaringen mot regeringen.

Annons

Annons

M, KD, SD och V har meddelat att de inte har förtroende för Stefan Löfvens regering – och de har dessutom mandaten att fälla regeringen. Flera möjliga utgångar av regeringskrisen är möjliga. På måndag blir det omröstning. Då avgörs Vänsterpartiets chicken race med regeringen, som statsvetarprofessorn Tommy Möller uttrycker det.

I en misstroendeomröstning i riksdagen nästa vecka kommer statsministern att bli fälld, men det finns ytterligare två alternativ, säger statsvetarkollegan Jenny Madestam till TT.

Madestam säger att ett alternativ är att Löfven upplöser regeringen och utlyser extraval, eller att de lyckas förhandla bort misstroendeförklaringen.

Regeringen kan backa från förslaget om fri hyressättning på nyproduktion och helt enkelt gå Vänsterpartiet till mötes på något sätt.

Ingen vill ha

Tommy Möller pekar på att Stefan Löfven fram till på måndag kan använda hotet om extraval som ett påtryckningsmedel och/eller möjligen ge Vänsterpartiet något, och på så vis få bort omröstningen om misstroende.

Jag tror ingen vill ha ett extraval egentligen, säger Tommy Möller.

Statsvetaren Marja Lembe har sitt grundtips klart.

Jag tror inte på något extraval, säger hon.

Annons

Annons

Kommer tillbaka

Regeringen ryker, sen blir det en talmansrunda, en relativt snabb sådan, sedan kommer regeringen Löfven tillbaka eftersom Moderatledaren Ulf Kristersson inte kommer lyckas samla en majoritet, resonerar hon.

Centerpartiet, som är den drivande parten i själva sakfrågan, den om hyresregleringen, kan också komma Socialdemokraterna till mötes på något vis.

Jag tyckte när jag såg en intervju med Annie Lööf att hon svarade lite svävande i frågan. Centerpartiet har satsat väldigt mycket på att få igenom förslaget om fri hyressättning, men i andra vågskålen ligger en regeringskris. C är väldigt måna om att vara ett parti som tar ansvar för Sverige, och det kanske gör att de går med på att backa, säger Jenny Madestam.

Begränsat utrymme

TT: Hur stort handlingsutrymme har S just nu?

Socialdemokraterna och regeringen har ett ganska begränsat utrymme just nu. De kan antingen möta riksdagens omröstning om misstroendeförklaring eller utlysa extraval. Min gissning är att Löfven redan har ringt till Annie Lööf och vill sätta sig och diskutera med henne och Liberalerna för att se om det går att hitta någon lösning som kan stilla Vänsterpartiet.

TT: Vilka partier har tjänat på det här?

Vänsterpartiet så till vida att man visar sina väljare att man vågar löpa linan ut, eller eventuellt pressar regeringen att backa, det vet vi inte ännu.
En annan vinnare är naturligtvis Sverigedemokraterna som tar första steget till en misstroendeomröstning som de andra partierna hakar på, säger Jenny Madestam.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!