-
+

Jahn Teigens kulturskatt skänks till arkiv

Norska bandet Popol Vuh/Popol Ace. Jahn Teigen till höger i bild. Arkivbild.
Norska bandet Popol Vuh/Popol Ace. Jahn Teigen till höger i bild. Arkivbild.
NöjeTT

Jahn Teigens arkivmaterial samlas på Norges nationalbibliotek.

En fantastisk gåva, enligt bibliotekarie Aslak Sira Myhre.

Annons

Annons

Musikern Jahn Teigens dotter Sara Skorgan Teigen donerar den populäre norske artistens arkiv till Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Teigen avled i februari i fjol, 70 år gammal, i Ystad. Men hans storhet i hemlandet Norge lever kvar, och hans musikaliska arv kopplas främst ihop med Eurovision song contest där han representerade Norge flera gånger.

Hans dotter meddelar att ljud- och filmupptagningar, personliga papper och klippböcker som Teigen samlat på doneras till det norska Nasjonalbiblioteket.

Jag vet att pappa skulle vara stolt. Det är ju han som samlat allt detta - och han sparade på allt, säger Sara Skorgan Teigen i ett uttalande på Nasjonalbibliotekets hemsida.
Detta är en fantastisk gåva. Arkivet efter Teigen är av ett omfång som vi sällan har sett maken till, säger bibliotekarie Aslak Sira Myhre.

Teigen inledde sin karriär i Tønsbergbandet The Enemies, följt av medverkan i norska Popol Vuh, omdöpt till Popol Ace, för att senare bli soloartist. Han deltog i Melodifestivalen 1978 med låten Mil etter mil, som rönte stor popularitet i hemlandet men fick noll poäng i schlagerfestivalens final i Paris.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss