A-
A+

Jakt- och fiskerätter högst upp på agendan

Regeringens direktiv till kommittén som ska utreda rennäringslagen är klara. Arkivbild.
Regeringens direktiv till kommittén som ska utreda rennäringslagen är klara. Arkivbild.
PolitikTT

Frågan om samebyarnas ensamrätt till jakt och fiske hamnar högst upp på dagordningen när rennäringslagen ska utredas.

Förhoppningen är att räta ut frågetecknen efter Girjasdomen i Högsta domstolen, enligt landsbygdsministern.

Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringen ser det som angeläget att prioritera frågorna kring jakt- och fiskerätten och begär att dessa ska utredas skyndsamt. Ett delbetänkande från den parlamentariska kommittén som ska utreda rennäringslagen ska vara klart senast den 21 november nästa år.

Kommittédirektiven, som regeringen beslutar om på torsdagen, är omfattande. Förutom samebyarnas ensamrätt till jakt och fiske, ska utredningen bland annat se över vad som gäller för samer som inte är medlemmar i samebyar, samt se över bestämmelser om skydd mot intrång i renskötselsrätten.

Statens rättigheter och skyldigheter vad gäller att bedriva vilt- och fiskevård är ett annat exempel på sådant som ska tas upp, enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Medlemskap analyseras

Samtidigt ska Sametinget i nära dialog med samebyarna analysera hur byarnas interna organisation, beslutsfattande och regler för medlemskap ska utformas.

Det är ett stort och viktigt arbete som kommer att beröra många människor. Vi är måna om att ha en öppen och inkluderande process hela vägen, säger Jennie Nilsson.
Lagstiftningen har många år på nacken. Exempelvis måste man titta på vilka rättigheter och skyldigheter som tillkommit.

Ambitionen är att den parlamentariska kommittén, som kommer att ledas av Eric M Runesson, justitieråd i Högsta domstolen, ska kunna ha ett första möte i sommar.

Kommittén har fått fyra år på sig att arbeta, förutom den del som rör Girjasdomen.

Annons

Annons

Reda ut frågetecken

Girjas sameby vann mot staten i Högsta domstolen i januari förra året. Domen innebär att samebyn, och inte länsstyrelsen, har rätt att bestämma över vilka som får jaga och fiska på dess områden.

Girjasdomen var väldigt omfattande. Domstolsutslaget var tydligt, men väckte enligt ministern många nya frågetecken.

Jag hoppas framför allt att man ska hitta konstruktiva och balanserade förslag som hanterar eventuella intressekonflikter. Att man skapar tydlighet både kring rättigheter och skyldigheter kring de frågor som berörs av utredningen. Jag hoppas det ska bli brett förankrat, bli långsiktiga beslut som håller över tid, säger Jennie Nilsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss